Boek met oorlogsverhalen uit de Rhedense dorpen

Foto: Ot Hagen

RHEDEN – ‘Sta een ogenblik stil’ is het boek dat 25 jaar geleden had zullen verschijnen. In dat boek zouden herinneringen uit de oorlogsjaren van Rhedenaar Ot Hagen gebundeld worden.

Het kwam er helaas niet van, want op 16 april 1994, de dag waarop de zeven dorpen van de gemeente Rheden jaarlijks de bevrijding in 1945 herdenken, overleed hij op 72-jarige leeftijd.

Otto (Ot) Hagen was een bekende persoonlijkheid in het dorp Rheden.

Tientallen jaren was hij actief voor de bewoners van die plaats. Bekendheid genoot hij in de hele gemeente door de jaarlijks weerkerende serie  ‘Sta een ogenblik stil’ in het Dierens/Rhedens Weekblad. Daarin haalde hij herinneringen op aan de oorlogsjaren, maar vergaarde en publiceerde hij ook ervaringen van andere betrokkenen uit die inktzwarte periode. Hij was ook jarenlang lid van het Comité 4 en 5 mei en daarnaast verzorgde hij lange tijd de rubriek ‘Willem van Rheden’ in het Rhedens Weekblad. In 1991 werd hij koninklijk onderscheiden met de zilveren medaille in de orde van Oranje Nassau.

‘Sta een ogenblik stil’

Hagen startte voor zijn dood nog zelf met het selecteren van artikelen – bevat een selectie van verhalen die tussen 1969 en 1993 verschenen en die zich afspelen in alle dorpen van de gemeente Rheden. Daarin gaf Hagen niet alleen blijk van een grote feitenkennis en een vlotte pen, maar ook van een ongezouten mening over de schuldigen aan de volgens hem grootste misdaad van de twintigste eeuw. En het is goed, ook 75 jaar de bevrijding, nog eens een ogenblik stil te staan bij de verschrikkingen van die oorlog.

Hagen sprak voor zijn bijdragen in kranten en speciale uitgaven met vele ooggetuigen, zoals de beroemde verzetsman Nico de Bode, de Velpse mevrouw Burgers die verzetsman Theo Dobbe een schuilplaats bood, Adriaan Dijxhoorn, tijdens de mobilisatie en de Duitse inval Minister van Defensie. Die kwam na de oorlog in De Steeg wonen en daar interviewde Hagen hem. In totaal 48 boeiende verhalen in een 172 pagina’s tellend boek. Wencel Maresch voorzag het boek van een groot aantal voetnoten en een aantal foto’s uit verschillende archieven.

In het voorwoord schrijft Hagens dochter Eugenie:

“In de krantenstukken lag de nadruk op het menselijke aspect: de nood en het lijden, de moed en de wanhoop, het grote en het kleine verzet, uitmondend in de uitbundige vreugde van de bevrijding van onze dorpen op 16 april 1945. Mede dankzij de vele verhalen van bewoners uit onze zeven dorpen ontstond een levendig en indringend beeld van die tijd. De Duitsers, onze vijand in die tijd, kregen er flink van langs in niet mis te verstane bewoordingen. Dat had voor een deel te maken met de tijd waarin de stukken verschenen, maar zeker ook met de persoonlijkheid van mijn vader, Otto Hagen en zijn bloemrijke taalgebruik.”

Sta een ogenblik stil is vanaf 16 april te koop bij de firma Elderman aan de Groenestraat 54 in Rheden, Bij de Readshop aan Diderna in Dieren en bij Jansen & de Feijter aan de Emmstraat in Velp. Het boek is ook te bestellen door een e-mail te sturen naar: [email protected].

Sta een ogenblik stil, 172 pagina’s, paperback. Prijs: € 14,-. Uitgever: WMJP; tel. 06-53802263, e-mail: [email protected]. ISBN 9789 08088 3888.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook haar Facebookpagina, volg hen op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis haar dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen