Veel belangstelling voor cursus Velpologie

Foto: De Paperclip

VELP – De cursus Velpologie in activiteitencentrum De Paperclip bleek zo succesvol dat de cursus al snel volgeboekt was. Mensen die de cursus hebben moeten missen door de vele aanmeldingen krijgen een volgende kans.

De cursusleiders zijn bereid gevonden om de lessen 2 keer te geven op donderdag middagen.

Het programma:

  • 1 oktober. “Tussen IJssel en Posbank” over de vorming van het landschap waarin Velp zal ontstaan. Over ijstijden, loop van de rivieren/beken, biosfeer en eerste bewoners. Spreker: Walter de Wit. Kenner van de streek. Meer dan 25 jaar beheerder van Natuurmonumenten in Nationaal Park Veluwezoom.
  • 22 oktober. “7 buurtschappen”: over de vroege geschiedenis van Velp, de eerste vestigingen. Spreker: Frank Keverling Buisman; archivist, rijke ervaring als rijksarchivaris In Drenthe en Gelderland, directeur van het Gelders Archief. Ooit leerling van het Rhedens Lyceum (gym A)”.
  • 29 oktober. “Velp villadorp in Gelders Arcadië. Aan het begin van de 20ste eeuw ontwikkelde Velp zich tot gewilde vestigingsplaats voor welgestelden. De aanwezigheid van landgoederen, buitens, een nieuwe villawijk en een prachtige natuur droegen daaraan bij. Spreker: Willem Huetink, studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit en was dertig jaar geschiedenisdocent aan ‘Het Rhedens’ in Rozendaal. Al geruime tijd redactielid van de Arnhemse Monumentenreeks van de Stichting Monuscript.
  • 12 november. “Verzuiling en ontzuiling in Velp” over de eerste decennia na de tweede wereldoorlog. Spreker: Ben Zonderland, groeide in die jaren op in het katholieke deel van Velp, studeerde sociale geografie aan de Radboud Universiteit en was jarenlang geliefd aardrijkskunde docent op het Liemers College te Zevenaar.
  • 26 november. “Velp vanaf de 70’er jaren”; Over de meer recente geschiedenis. Spreker: Hans Witt. Ook een geografische achtergrond en tot voor kort directeur van vmbo ’t Venster en de ISK (Internationale schakelklassen) in Arnhem. Vanaf de jaren 80 lange tijd raadslid in de gemeente Rheden.

Aanmelding is mogelijk via de website van de Paperclip: Extra cursus Velpologie

Let op: de inschrijving zal anders verlopen dan voor de avondcursus het geval was. Als er meer belangstellenden dan plaatsen zijn zal er geloot worden.
De aanmelding staat open tot zaterdag 19 september. Zo spoedig mogelijk daarna ontvangen aanmelders bericht en wordt verzocht te betalen.

Voor meer info kijk op: https://paperclipvelp.nl/

Deze cursus wordt in samenwerking met de OUDHEIDKUNDIGE KRING RHEDEN-ROZENDAAL georganiseerd.

Algemene Ledenvergadering

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden