Ik-Buurt-Mee Online-lezing door Henk Nijland

Foto: Henk Nijland

VELP – Op vrijdag 26 februari wordt er weer een Ik-Buurt-Mee Online-lezing gehouden, dit maal  door Henk Nijland.

Na 14 jaar wethouder in de gemeente Duiven te zijn geweest, stopte Henk Nijland in 2006 en haalde zijn Gazelle-fiets met 7 versnellingen uit het stof. Tot dat moment had hij nooit iets aan sport gedaan. Toch fietste hij in 2009 naar Santiago de Compostella. Daarna volgden Rome (zes keer), Route de Napoleon, van Nice naar Nederland, en de Liberation Route. “Heel je leven is er iemand die zegt wat je moet doen, nu wilde ik gewoon eens 4 weken zelf beslissen en onthaasten.”

In 2010 fietste hij voor het eerst Nederland rond. “Nederland is een prachtig land om te fietsen”, zegt Henk. In 2019 pakte hij weer wat nieuws op om toch weer het onbekende en avontuur te beleven. Kris-Kras Nederland noemde hij het project. Hij trok twee rechte lijnen op de kaart van Vaals naar Den Helder en van Roodeschool naar Vlissingen. Zijn route liep zo dicht mogelijk langs de rechte lijnen. “De verrassing was groot. Ik kwam op plaatsen waar ik anders nooit was gekomen. Ik ben nu 77 jaar en blijf bewegen. Ik fiets met bepakking, kook zelf en overnacht in een tentje. Of het een camping of vrij kamperen is, hangt af wat ik kan vinden aan het einde van de dag. Dat geeft soms heel bijzondere ervaringen.”

Geen standaard verhaal

In zijn lezing vertelt hij over zijn ervaringen en ontmoetingen en laat hij veel dia’s zien. In het kort vertelt hij wat over de buitenlandse fietstochten, maar fietsen in Nederland is de basis. “Ik heb geen vast verhaal. Ik vertel wat ik heb beleefd. Niet de afstand is belangrijk, maar de mensen die je ontmoet.”

Vorig jaar heeft hij veel Gelderse gemeenten verkend. Toch vindt hij een rondje Arnhem het mooiste. Rozendaal, Posbank, Onzalige bossen, Worth Rhederheide, Deelerwoud en dan een bezoek aan het ‘Oerbos’ en het Nederlands Openluchtmuseum en dan Arnhem en over de dijken naar zijn woonplaats Duiven.

Hij schreef twee boeken over zijn fietstochten en alle reizen staan op zijn website www.henkopweg.nl.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen