Bevrijding Dieren herdacht

Foto: gemeente Rheden

DIEREN – Op vrijdag 16 april herdacht burgemeester Carol van Eert samen Ap Lammers, voorzitter van Stichting Vrienden van de Oranjerie, de bevrijding van Dieren door een bloemenmand neer te leggen bij het oorlogsmonument in het Carolinapark.

Door de Coronamaatregelen vond de herdenking ook dit jaar in een kleine kring plaats.

Levenslicht

Naast het oorlogsmonument staat sinds kort een tweede monument in het Carolinapark dat verwijst naar het project ‘levenslicht’ van Daan Roosegaarde dat in 2020 in Rotterdam werd onthuld. Dit lichtmonument staat symbool voor de vele Nederlandse Joden, Roma en Sinti die ook uit gemeente Rheden tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Met dit monument worden zij blijvend herdacht.

Het monument is gemaakt door de Rhedense kunstenaar Gerrit van Middelkoop.

Burgemeester Carol van Eert:

‘Herdenken en stil staan bij wat er is gebeurd tijdens de Tweede Wereld Oorlog blijft belangrijk. Het gaat niet alleen om de periode 1940-1945, er vallen nog steeds onschuldige slachtoffers tijdens recente oorlogen en conflicten. Daarom vind ik herdenken en herinneren nog steeds van grote waarde. Om te beseffen dat we zoiets niet meer willen meemaken.’

(Foto: Na de herdenking nam Carol van Eert het boekje ‘75 + 1 jaar na dato’ van Ap Lammers in ontvangst. Hierin staan verschillende herinneringen aan de oorlogsjaren in Dieren)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen