Kraamschudden bij Aeres Velp, beschuit met muisjes voor de hele school

Demi-Cleo-Isabelle-en-Siebe-op-kraamvisite-tijdens-de-les-
Demi-Cleo-Isabelle-en-Siebe-op-kraamvisite-tijdens-de-les-
Foto: Marjanne Eikelboom-Buitenhuis

VELP – Het is een drukte van jewelste in de kraamkamer van de afdeling Dierverzorging bij Aeres Velp. Vijf ruischapen hebben samen 9 lammetjes op de wereld gezet, de zesde ooi laat nog even op zich wachten.

Overal hoor je leerlingen zeggen: “heb je ze al gezien, ze springen met vier beentjes in de lucht! Zo schattig. Mag ik een lesje economie missen en een tijdje knuffelen met de lammetjes mevrouw?”

Leerlingen mogen onder begeleiding van de dierdocenten, omwille van hygiëne, zoönose (infecties die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen) en gecontroleerde aantallen op speciale ‘kraamvisite-tijden’ komen kijken naar de in de meivakantie geboren lammeren. In de aula is er een traktatie van beschuit met blauwe/roze muisjes voor de hele school.

Normaal gesproken kunnen de leerlingen altijd gelijk even kijken als er wat bijzonders staat te gebeuren bij de dieren op school. Dit keer was het vakantie en waren de docenten dierverzorging en de weekendverzorgers er iedere keer als eerste bij om te kijken of alles goed ging.

Dit schapenras staat er om bekend dat ze zelfstandig bevallen, in alle rust. Nu hadden ze het geluk dat één van de schapen begon met aflammeren terwijl de weekendverzorgers er waren. Zij hebben het gefilmd, te zien op Facebook https://fb.watch/5gYEKzpGVl/ . Dit maakte een hoop goed voor de balende leerlingen die het liefst met hun neus vooraan staan bij een geboorte. Zo is er ook gefilmd tijdens ‘het speelkwartier’ van de lammetjes https://fb.watch/5g_1lDbO-x/ .

Ras het Ruischaap

Aeres Velp kiest bij voorkeur voor duurzaamheid, zo ook bij het dierenbestand. Vandaar de keuze voor ruischapen, dat zijn schapen die hun wol zelfstandig loslaten, ruien. Daardoor ziet hun vacht er soms wat slordig uit maar dat is normaal. De wol die ze verliezen is erg geliefd bij vogels als nestmateriaal en natuurlijk ook biologisch afbreekbaar.

Naast dat ze niet geschoren hoeven worden heeft dit ras nog veel meer voordelen. Zo hebben ze veel minder last van parasieten in de vacht, zijn ze geselecteerd op een hoge natuurlijke weerstand tegen wormen, zijn hun klauwen zeer sterk, lammeren ze doorgaans probleemloos af en zijn de ooien goede zorgzame moeders. Hierdoor hebben ze veel minder medicijnen nodig. Daardoor zijn ruischapen veel duurzamer dan de gangbare schapenrassen in Nederland.

Bron: Aeres Velp: Pinkenbergseweg 5f, 6881 BA Velp, www.aeresvmbo-velp.nl

Lammetjes Aeres Velp

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen