Onder handen genomen door de meesterbarbier zelf

DE STEEG – In de salon van de Steegse kapper Joop Beumer kon men zich op vrijdagmiddag 1 november 2013 door een meesterbarbier Jan Heideman laten scheren.

De “Oude Post” , een nog ouderwetse kapperszaak waar men- naast scheergerei en dergelijke- ook rook- en snoepwaren- zoals rolletjes pepermunt- alsmede ansichtkaarten verkoopt, was deze middag het domein van meesterbarbier Jan Heideman. Zijn zoon assisteerde hem.
ajt3xd29ucksl590lol3aqepm
Een uitgebreide, authentieke, scheerbeurt met alles erop en eraan voor onder andere een geüniformeerde soldaat en een officier, beiden in Franse dienst. Dit  onder toeziend oog van de generaal. Zij deden dit in het kader van de aftrap van het project : Ontzet van de Veluwezoom 1813, dat eind deze maand plaatsvindt in en rond het dorp De Steeg. Genoemden spelen hierin mee.
ssoq619r1n0b5330u1ynfafux
De meester deed vakkundig zijn werk. De voorbereidingen daartoe werden gedaan door zijn zoon, die bij hem in de leer is. Voor een scheerbeurt komt toch wel het één en ander kijken. Het is echt anders dan met een apparaat of van die mesjes van een bepaald merk waarbij de scheerschuim uit een spuitbus komt. Ook de huid erop voorbereiden door het gezicht in te pakken met een vochtige handdoek zodat het scheren soepeler verloopt. Na het scheren nog een behandeling met aluinsteen en vervolgens een lotion. 
tmidf3u6bdpbpxhnp3i9qd0dy
De geschorene ruikt lekker en zijn gezicht voelt zo zacht als dat van een baby. Echt een verwennerij, zo’n scheerbeurt en er viel ook nog het één en ander te leren. De meester vertelde over het ritueel, de borstels van dassenhaar, en had er af en toe ook nog anekdotes en grappen bij.  Zo hoort, volgens hem, de scheerbeurt afgemaakt te worden door een kus van een dame. Bij gebrek aan deze, gaf hij- desgewenst- de man in kwestie, zelf een zoen. Ook BN-ers mag Heideman tot zijn clientèle rekenen. Zo had hij pas geleden schaatser Rintje Ritsma nog onder handen gehad voor een scheerbeurt.
wwkzw4cq8ktdc0tqiux5f20qk
Klik HIER voor meer informatie over de “Shave-down-1813-2013”
 
Meesterbarbier Jan Heideman en zoon aan het werk:
Meer informatie
Meer informatie over Movember op:
http://nl.movember.com
, Gelderse Geschiedenis heeft ook een eigen Movember-team:
http://nl.movember.com/team/1016861
 
Meer informatie over ‘200 Jaar Koninkrijk – het ontzet van de Veluwezoom’ en het finaleweekend op 29, 30 november en 1 december 2013 vindt u op: www.geldersegeschiedenis.com. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Marian Hartelo, voorzitter van de Stichting Gelderse Geschiedenis: [email protected]
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
bz2uwt691b0gj03ubry726g08
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen