Keti Koti voor het eerst gevierd in Arnhem

Foto: Keti-koti-wikimediaSuriname_2018_

REGIO – Dit jaar wordt Keti Koti voor het eerst gevierd in Arnhem! Keti Koti, ofwel ‘Verbroken Ketenen’ symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.

Barbara Esseboom, initiatiefnemer van Comité 30 juni -1 juli Arnhem heeft de handen ineen geslagen met Theater a/d Rijn en Rozet waaruit een divers livestream programma is ontstaan. Donderdag 1 juli vieren we samen Keti Koti en staan we stil bij de vraag: Wat betekent Keti Koti voor Arnhem en wat betekent het voor jou? Gratis tickets voor de livestream kunnen worden gereserveerd via Theater a/d Rijn.

Performances en talkshow
Donderdag 1 juli 2021 dragen verschillende Arnhemse makers bij aan de viering van Keti Koti. Via een livestream kun je genieten van spoken word, performance en zang door onder andere Farida Nabibaks, Ishfarah Esseboom, Margaretha Rosalina Piqué en Drumband Concrete Lion. Daarnaast gaan Barbara Esseboom en Wensley Piqué in gesprek met Martien Louwers, Wethouder Inclusie bij de Gemeente Arnhem. Het programma wordt gepresenteerd door Xiara Esseboom.

Nog niet vergeten

Theatermaker Wensley Piqué is maker bij De Nieuwe Oost en lid van de Programmaraad van Theater a/d Rijn. De viering van Keti Koti in het theater is op zijn initiatief opgezet. “Keti Koti gaat over loslaten. De ketens zijn gebroken en verbroken, maar nog niet vergeten. Als iemand je vastzet aan een ketting bezit die persoon de sleutel om jou te verlossen. Maar wat als jij jezelf kunt bevrijden? Je bezit zelf de sleutel waarmee jij de ketting kunt verbreken. Keti Koti herinnert mij eraan dat deze ketting nog in ons allen zit, maar dat wij ook de sleutel bezitten om hem te verbreken”, aldus Piqué.

Programma

Het complete programma is te lezen op de websites van Theater a/d Rijn en Rozet. Hier kunnen ook gratis tickets worden gereserveerd. De livestream is te volgen op donderdag 1 juli vanaf 16.00 uur via deze link.

 De viering van Keti Koti in Arnhem wordt mede mogelijk gemaakt door Comité 30 juni – 1 juli Arnhem, het Mondriaan Fonds en het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis.

keti koti

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen