Gezellig erfgoedcafé in Dieren

DIEREN – Op vrijdag 25 oktober 2013  werd er voor de vierde keer een erfgoedcafé gehouden, dit keer in Tagore te Dieren. Eerder werden er al erfgoedcafés gehouden in Spankeren, Ellecom en De Steeg.

Het vierde erfgoedcafé was in het voormalige kerkgebouw aan de Middelhovenstraat 12 in Dieren, thans in gebruik door Stichting Tagore. Was eerder de locatie nu niet bepaald uitnodigend te noemen voor een activiteit op het gebied van erfgoed, vandaag was dat juist wel het geval. In het nu iets meer dan 100 jaar oude gebouw was het sfeer voelen. Het  kerkje wordt tegenwoordig dan ook veel gebruikt voor kleinschalige optredens op cultureel vlak en is in september nog opengesteld geweest tijdens de Open Monumenten Dag.
Misschien weet u inmiddels al waar het om gaat: In alle kernen van de gemeente Rheden kunt op bepaalde, van te voren aangekondigde, dagen terecht in een plaatselijke gelegenheid, zoals in een ontmoetingscentrum of dorpshuis. Daar kunt u heen met uw oude foto’s, films, maar in het bijzonder met uw verhaal. Dat wel dient te gaan over de plaats waar u woont, én over vroeger.
znaymcdjwv1essz9eisxmw3re
Verhalenvertelster en verhalenvangster
Wat u te vertellen heeft wordt ter plaatse genoteerd door de zgn. “verhalenvangers”, mensen die een speciale training hebben gevolgd om te luisteren en uw verhaal op papier te zetten. Meestal zijn er ook films en foto’s te bekijken, en is er een tafel met boeken. Deze cafés blijken ook een ontmoetingsplaats te zijn. Was het onlangs in De Steeg een soort van reünie van (oud)bewoners van de Havikerwaard, die een overstelpende drukte teweeg bracht, vandaag was de opkomst helaas niet bijster hoog. 
jq9atzfoyim6yt5iorcoe8f4n
Ook over dit gebouw zijn verhalen te vertellen
Het was wel gezellig en men had volop de tijd en ruimte om zijn of haar verhaal te doen en elkaar te ontmoeten. Zo troffen we o.a. Piet Koopman, Wim Pieper en Joost Grol, allen bekende Dierenaren, aan. Ook wethouder Ron König was van de partij. Later op de avond was er nog een optreden van Marieke Soetebier. Het leuke is dan, op zo’n rustige bijeenkomst als vandaag, dat er in alle rust gepraat kan worden. Soms sluiten anderen aan bij zo’n gesprek tussen verhalenverteller en verhalenvanger.
g8iywc43zj7zzt88zsrsknn2f
Sfeervol was het in deze voormalige kerk
Ook op de locatie van het café is er soms het een en ander te zien. Vrijdag gebeurde dat toen er vragen werden gesteld aan de eigenaar van het pand. Hij liet details van het gebouw zien en vergeleek deze, samen met de vraagsteller, met foto’s die er waren. Tijdens elk café is ook de filmer Peter Schmitz uit Ellecom aanwezig. Hij gaat een film maken in het kader van Erfgoed Rheden. Van deze film zijn er inmiddels al fragmenten te zien : www.erfgoedrheden.nl/actueel.
j7ihmvapqs8ld8jr9jiuqmeaz
Meewerken aan de film die Peter Schmitz gaat maken
Woont u in Velp of Rheden ? Dan kunt u volgende maand nog terecht in het erfgoedcafé dat in uw dorp wordt georganiseerd. Weten waar ? Klik HIER voor meer informatie.
Bijdrage en foto’s: Peter de Waard
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen