Lous stelt voor: Collectanten

Ze gaan door weer en wind om geld in te zamelen voor een goed doel. In de hele collecteweek lopen ze van deur naar deur en ze krijgen er niets voor betaald. Hun motivatie? Het helpen van anderen. Collectanten zouden van ons iets moeten verdienen: respect.

Collecteren is één van de meest persoonlijk en directe manieren van het geven van hulp aan goede doelen. Collecteren doe je door met een collectebus op pad te gaan, waarbij je mensen op straat of aan de deur persoonlijk aanspreekt en om een bijdrage vraagt voor een goed doel. Als collectant zorg je er samen met duizenden andere vrijwilligers in Nederland voor dat er letterlijk geld in het laatje komt bij de goede doelen. Met het geld kunnen hulp- en belangenorganisaties hun goede werk voorzetten. 
Collecteleider
Monique Dopper-Bakker is één van de mensen die zich geheel belangeloos inzet voor het goede doel. In 2010 heeft zij zich als vrijwilliger aangemeld bij het Diabetes fonds. Monique is meteen aan de slag gegaan als collecteleider in Dieren, waar zij ook woont. Ze is opgegroeid in een gezin met zeven kinderen. Haar enige broer is in 1996 overleden aan de gevolgen van Diabetes. Zelf is ze moeder van drie kinderen. Haar oudste zoon is Diabeet. Hierdoor wilde ze graag iets doen voor het fonds. Het was aan haar, om de collecte in Dieren weer op gang te brengen en te organiseren. Als collecteleider is zij eindverantwoordelijke voor de plaatselijke collecte. Haar taken lopen uiteen van collectanten werven tot het aansturen en begeleiden van haar collega’s. Inmiddels zijn we drie jaar verder en heeft Monique het hartstikke druk met deze taak.
gv275kgc23qovjaurqmx4amxg
Vlnr;  Joliene Degens,  Monique Dopper-Bakker, Tineke Luimes en Hélène van Drunen (foto: Collecteteam Dieren)
Collecterooster
Het CBF (centraal bureau fondsenwerving) stelt jaarlijks, op voorstel van de Stichting Collecteplan, een collecterooster vast waarin aan grote landelijke collecterende goede doelen voor hun collecte een collecteweek wordt toegewezen. Dit rooster is gemaakt om er voor te zorgen dat mensen niet vaker dan één keer per week een collectant aan de deur kunnen krijgen. Twijfelt u aan een collectant? Vraag dan naar zijn of haar legitimatiekaart. Hier staat op vermeld voor welk goed doel zij collecteren en in welke wijk/regio zij dat mogen doen. Iedere collectant is verplicht om deze kaart bij zich te hebben.
Meest vervelende
Eenmaal aan de deur leert de ervaring dat de mensen thuis verschillend reageren op een collecte. Zo krijgen de collectanten ook vervelende en negatieve reacties te verwerken. “Het meest vervelende vinden de collectanten dat er niet open wordt gedaan,terwijl duidelijk zichtbaar is dat er mensen thuis zijn. Dat voelt heel vervelend” aldus Monique. De collectanten worden hier niet op voorbereid maar bespreken wel met elkaar hoe zij hier het beste mee om kunnen gaan. 
Aankomend collectant
Gelukkig zijn de meeste mensen vriendelijk en positief. Monique, die zelf ook collecteert, vertelt; “Vorig jaar was het mooi weer toen ik rondliep met mijn collectebus,toen er een aantal mensen met kinderen in een speeltuin zaten. Ze zeiden dat als ik op de kinderen zou letten, zij even geld gingen halen voor in de collectebus. En dan wil zo’n kindje ook even de collectebus vasthouden en bij de buren collecteren. Dat doen we dan, wellicht is het wel een aankomende collectant.” Want collectanten zijn nog altijd hard nodig. Alle goede doelen proberen zoveel mogelijk collectanten te werven, want ze hebben er nooit genoeg. Hoe meer mensen collecteren, hoe korter de looproutes en daarmee ook de tijd die men er aan besteedt.
 
ojk504unr9xrmllijn7zksun8
Kleine bijdrage, grote hulp…(foto: Rheden Nieuws)
Collectant worden
Iedereen van 16 jaar en ouder kan zich als collectant opgeven op de site van de verschillende goede doelen. Iedereen kan helpen, ook als u maar in één straat wilt lopen of in een specifieke wijk. Het is aan u of u in de toekomst altijd wilt collecteren of dat het eenmalig is, u zit er nooit aan vast. 
Steentje bijdragen
Monique; “Ik kan soms hele leuke gesprekken hebben met mensen, maar ik hoor ook droevige verhalen over ervaringen die mensen hebben met diabetes.” Wanneer je dit soort verhalen hoort wordt het nog eens bevestigd waarom het zo belangrijk is dat wij ons steentje bijdragen. Elk goed doel is het waard om geld voor in te zamelen. Uiteraard is het aan u óf u geld geeft en hoeveel u dan geeft. Alle kleine beetjes helpen. Maar als er een collectant bij u aan de deur staat, dan doet u wel even de deur open, toch? 
Informatie
Monique en haar medecollectanten van het Diabetesfonds zullen in de week van 27 Oktober t/m 2 November langs de deuren gaan. Wilt u weten wanneer u (andere)collectanten aan uw deur kunt verwachten kijk dan even op de site
http://www.collecteren.nl/collecte-rooster/
waarop u het volledige collecterooster kunt bekijken.
j4dbp9ar5mz3mjpoo7nimdkxh
Altijd al eens afgevraagd wat er gebeurt achter de schermen van een bedrijf? Of hoe een gemiddelde werkdag er uit ziet? Of wat die leuke vrijwilliger bij u in de buurt nu eigenlijk voor werk verricht? Tip dan de redactie en wie weet ziet u uw idee terug in deze rubriek. 
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen