Gemeente Rheden geeft antwoord op vragen rondom RREW-rijkssubsidie

Foto: Energieloket Midden Gelderland

GEMEENTE RHEDEN – Na berichtgeving in de media, dat er verkeerde bedragen zijn gebruikt door gemeente Rheden omtrent de RREW-subsidie die door het Rijk beschikbaar is gesteld voor inwoners van gemeente Rheden is er veel onrust ontstaan onder de inwoners.

Er zijn vragen gesteld door GPR/Burgerbelangen en deze zijn inmiddels beantwoord door de gemeente.

De gemeente Rheden blijkt overdonderd te zijn door de snelheid waarmee de bonnen, van €70 die inwoners kregen, verzilverd werden. De gemeente geeft aan, na dat signaal, te gehaast te werk te zijn gegaan en daardoor is dit helaas zo gelopen. Daarnaast werd er bij de gemeente, ook aan de ‘achterkant’, nog hard gewerkt om alles administratief te verwerken, waardoor uiteraard de exacte bedragen en aantallen nog continue wijzigden.

De vragen die gesteld zijn en de antwoorden die zijn gegeven kunt u hieronder vinden:

Antwoorden op schriftelijke vragen van GPR/Burgerbelangen over waardebonnen voor energiebesparende producten (RREW)

Aanleiding:

Wij krijgen veel vragen over de recent verstuurde waardebonnen waarmee inwoners voor maximaal 70 euro aan energiebesparende producten konden kopen. Veel inwoners vonden het een hele mooie actie en daar sluiten wij ons graag bij aan. Maar nu de subsidiepot leeg is rijzen er wel een aantal vragen over dit project dat begon met goede intenties. Zo zijn er inwoners die energiebesparende spullen gekocht hebben bij bouwmarkten en daar achteraf geen vergoeding meer voor konden krijgen, omdat de pot zo snel leeg was.

Vraag 1: Voor hoeveel huishoudens was er budget beschikbaar?

Antwoord:

Allereerst willen we nog een aantal feiten omtrent de actie verhelderen. De actie loopt al sinds november en is in eerste instantie opengesteld voor onze huurders. Zij hebben in een gestaag tempo gebruik gemaakt van de aangeboden subsidie. Iets minder dan 50% van het totaal aantal woningen in onze gemeente betreft huurwoningen. Met elkaar hebben zij circa 55% van het totale budget verzilverd en we zijn blij zijn met dit resultaat.

In Rheden hebben we ervoor gekozen om na de huurders ook de eigenaren van een koopwoning de kans te geven om in aanmerking te komen voor de subsidie van 70 euro zolang het budget dat toelaat. Niet iedere gemeente doet dat. Er zijn ook gemeentes die de actie uitsluitend op huurders hebben gericht. Voor eigenaren bestaan namelijk ook regelingen en subsidies voor verduurzaming die voor huurders niet toegankelijk zijn. Voor verdere toelichting zie de antwoorden op uw vragen hieronder.

In eerste instantie was er budget voor het verzilveren van 5900 waardebonnen ter waarde van 70 euro, dus voor 5900 huishoudens. Uiteindelijk zijn er 6616 bonnen verzilverd.

In reactie op de gemelde tekst in de aanleiding van deze vragen kunnen wij vermelden dat de mensen die zich in het laatste weekend nog hebben gemeld omdat zij spullen bij de bouwmarkt hebben gekocht (voordat wij aangaven dat het niet meer mogelijk was om te verzilveren), deze vergoed hebben gekregen.

Vraag 2: Hoeveel huishoudens hebben de brief met de waardebon ontvangen?

Antwoord:

Alle particuliere zelfstandige woningen / huishoudens hebben deze waardebon ontvangen. Dan praten wij over zo’n 20.000 huishoudens, waarbij de huurwoningen in november al zijn uitgenodigd.

Vraag 3: Is bekend hoeveel huishoudens teleurgesteld moesten worden en een melding hebben gekregen dat de subsidiepot al leeg is?

Antwoord:

Wij kunnen niet aangeven hoeveel huishoudens teleurgesteld zijn geraakt. 

Huurders aangeschreven: 9565 huurders verzilverd: 3634. Aantal reacties: 1. Eigenaren aangeschreven: 10.583. Eigenaren verzilverd: 2982, Aantal reacties 65.

Vraag 4:

Uit de communicatie naar inwoners die naast de subsidie grijpen blijkt dat er budget over zou moeten zijn naast de verzilverde waardebonnen. Waar wordt dit geld aan besteed?

Antwoord:

De RREW regeling heeft tot doel het stimuleren van energiebesparende maatregelen waarbij de focus ligt op huurwoningen. Hiervoor zijn de volgende maatregelen (en bijbehorende kosten waarbij alle genoemde bedragen incl. BTW zijn vermeld) ingezet:

  1. Bewustwordings- en informatietraject, waaronder een mailing naar alle huishoudens in de gemeente (zo’n 20.000), inzet website watisjouwrheden.nl en voorlichtingsbijeenkomsten. De kosten hiervoor zijn geraamd op maximaal €69.000,- en worden achteraf verrekend.
  2. Uitgifte van 6616 vouchers á €70,- per stuk; kosten verzilveren ruim €463.000,–
  3. Voor de ondersteuning van deze maatregelen is een derde partij ingehuurd. Deze partij heeft de webshop ingericht en beheerd, de contacten en afhandeling van de bestellingen verzorgd met de deelnemende bedrijven en de financiële administratie en verantwoording ter hand genomen. Iedere aanvraag moet namelijk als afzonderlijke subsidieaanvraag behandeld worden. De kosten hiervan zijn €56.000,-

Daarnaast is er een nog uit te voeren inkoopactie in februari voor verduurzaming van koopwoningen (m.u.v. monumenten vanwege andere eisen). De kosten hiervan vallen ook onder de eerder genoemde operationele en ondersteuningskosten bij punt 1. Een toelichting is toegevoegd in de bijlage.

De ontvangen RREW subsidie bedroeg €568.000,- incl. BTW. Daarnaast is er €10.000,- beschikbaar vanuit het klimaatbudget.

Vraag 5:

Welke kosten konden er gedekt worden uit de RREW-subsidie?

Antwoord:

Zie antwoord bij vraag 4. Alle kosten zijn gedekt uit deze subsidie.

Vraag 6:

Hoeveel kosten zijn er gemaakt om de waardebonnenactie mogelijk te maken?

Antwoord:

Zie antwoord bij vraag 4.

Er is in de Raad vaker aandacht geweest voor energiearmoede en de intentie om juist de mensen met een kleinere beurs te helpen om energie te besparen. Deze actie leek daar een mooie, concrete invulling van. Ook hebben we begrepen dat huurders de waardebonnen eerder ontvingen dan woningeigenaren.

Vraag 7:

Is er op gestuurd dat deze waardebonnen juist door mensen met een beperkte portemonnee verzilverd konden worden?

Antwoord:

Deze subsidie is niet specifiek gericht op energiearmoede, maar op energiebesparing. Voorwaarde bij deze subsidie was wel dat minimaal 50% van de verstrekte subsidie werd besteed aan mensen in een huurwoning. Hiertoe behoort voornamelijk de groep mensen die te maken hebben met energiearmoede. Dat is de reden dat deze doelgroep als eerste, al in november 2021, is aangeschreven.

Het bedrag dat door huurders werd ingewisseld, was bepalend voor het bedrag dat voor woningeigenaren vrij gemaakt kon worden. Als huurders voor €100.000,- hadden verzilverd, dan was er voor woningeigenaren ook maar maximaal €100.000,- te verzilveren.

Vraag 8:

Is er op gestuurd dat zowel huiseigenaren als huurders gebruik hebben kunnen maken van deze subsidie?

Antwoord:

Ja, zie antwoord bij vraag 7 over de eis van minimaal 50% huurders.

Vraag 9:

Hoeveel huurders hebben gebruik gemaakt van de waardebon?

Antwoord:

Zo’n 55% van de waardebonnen is door huurders verzilverd.

Vraag 10:

Hoeveel budget resteerde er nog op het moment dat de waardebonnen naar woningeigenaren zijn verstuurd?

Antwoord:

Op het moment dat de woningeigenaren werden aangeschreven, was nog 45% van de subsidie beschikbaar. Na aanschrijving van deze doelgroep bleek de animo zo groot, dat woningeigenaren het resterende budget binnen 4 dagen hadden verzilverd.

Bijlagen:

Aanbesteding uitvoering Reductie Regeling Energieverbruik Woningen (RREW) subsidie Rheden – iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl).

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen