Lezing: Duurzame landbouw dicht bij huis op Herenboerderij

Foto: Steve A Johnson via Foter.com CC BY

VELP – Iedere week verse groente en fruit van het seizoen, eieren, een stukje vlees. Alles van je eigen Herenboerderij die onderhouden wordt door professionele boeren en tuinders. Dat is het doel van een groep enthousiaste, Arnhemse Herenboeren in spe.

Twee van hen, Carola van Andel en Maarten Scherrenburg, vertellen op woensdagavond 23 februari 2022 hoe ver ze zijn met hun initiatief.

In veel regio’s is er al een Herenboerderij waarvan je lid kunt worden en zo ‘herenboer’ wordt, of zijn groepen burgers er een aan het oprichten. Herenboerderij Nederland ondersteunt al deze initiatieven, op basis van een model voor coöperatieve en natuur-inclusieve landbouw, gedragen door de gemeenschap. Hard nodig, vinden de Herenboeren, want de traditionele landbouw zoals die we die kennen, is een doodlopende weg. Schaalvergroting, mechanisatie en gebruik van chemicaliën hebben geleid tot bodemverontreiniging en tot een zorgwekkende afname van bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit.

Het idee van het model Herenboeren is daarentegen dat leden niet alleen maar ‘afnemers’ van producten zijn, ze zijn de economisch eigenaar. Dat betekent dat de leden verbonden zijn met de locatie, de teelt van de groenten en het fruit, begaan met het welzijn van de dieren, de natuur en het landschap.

Op de eerste ik buurt mee!-lezing van dit jaar komen Carola van Andel en Maarten Scherrenburg van ‘Herenboeren Arnhem en omgeving’ vertellen over het model Herenboeren. Carola en Maarten zijn kartrekkers bij de Coöperatie Herenboeren Omgeving Arnhem U.A. Ze laten zien hoe een herenboerderij er uit kan komen te zien. Verder vertellen ze over de vorderingen en de uitdagingen waar ze voor staan bij het realiseren van een Herenboerderij in onze omgeving. En natuurlijk is er ook gelegenheid om vragen te stellen.

Praktische info
Datum: woensdagavond 23 februari 2022
Tijd: Van 20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6 in Velp

Corona-maatregelen
We houden ons aan alle vereiste maatregelen:
• 1,5 m afstand, maximaal 25 toehoorders, gebruik mondkapje bij het naar de plaats gaan.
• Bij binnenkomst verplicht tonen van een QR-code en identiteitsbewijs.

Live gestreamd
De lezing wordt tegelijkertijd gestreamd en kan dus ook thuis bijgewoond worden.

Toegangsprijs
• € 5,- per persoon om fysiek aanwezig te zijn (exclusief consumpties) of
• € 3,- per persoon om thuis via streaming te kijken.
• Houders van een Gelrepas hebben gratis toegang (graag vermelden bij de aanmelding)

Aanmelden
Aanmelden voor de lezing, liefst een week van tevoren, is verplicht en kan op de website www.eenpassievoorboeken.nl/activiteiten of in de boekhandel. De bevestiging, die u ontvangt, geldt als toegangsbewijs voor de lezing. Betaling kan op de avond zelf.

Rondom de lezing is er voldoende tijd om nader met buurtgenoten kennis te maken.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen