Laatste avond Ik buurt mee! Hofjestour Dieren

DIEREN – In het kader van Ik buurt mee! werd in Dieren Noordoost de Hofjestour georganiseerd. Deze tour beleefde op donderdag 10 oktober 2013 haar laatste avond.

Dieren Noordoost kent ongeveer 20 buurtjes, waarvan een aantal  het woord hof in de straatnaam hebben. Deze “hofjes” werden allen bezocht, vandaar de naam hofjestour. Op deze avonden stond er tussen 18 en 20:00 uur in diverse delen van een buurt  partytenten opgesteld waar  informatie te krijgen viel over Ik Buurt Mee! Vertegenwoordigers van de aan dit project deelnemende organisaties zoals de wijkagent, de buurtcoach van Stichting VIVA Rheden, de projectconsulent leefbaarheid  van de gemeente Rheden en de buurtbeheerder van Woningstichting Vivare waren hierbij ook aanwezig.
In gesprek
Tijdens één van deze avonden is wethouder Ron König met mensen in gesprek gegaan. Bezoekers aan de tent konden met genoemde personen van gedachten wisselen over zaken waar zij zoal tegen aan lopen in hun buurt. Dat werkte twee kanten op : de buurtbewoners konden eens openhartig, onder het genot van een kop koffie of thee, zonder afspraak vooraf  praten met een vertegenwoordiger; op hun beurt , konden de mensen van de bovengenoemde organisaties zo eens inventariseren wat er allemaal speelt in de buurt en leeft onder de mensen. Ook een aantal actieve buurtbewoners was aanwezig en stelde zich voor. In de tent hingen dan ook foto’s van hen en waren er allerlei uitgewerkte voorbeelden, zoals www.duursaampies.nl te zien. 
qfele2bwruj9jtm36bn86f16r
Bewoners in gesprek
De gemeente doet niet meer alle werk
Het is de bedoeling dat de buurtbewoners zelf met plannen komen en dit ook uitwerken en niet meer zoals voorheen de gemeente Rheden  moeten vragen iets voor hen te doen. Dit bracht altijd de nodige rompslomp met zich mee en kostte vooral heel erg veel tijd, ook leverde het soms frustratie op bij de burgers.
Korte lijnen tussen burger en gemeente, letterlijk burgerparticipatie ! Met elkaar, buren, buurtgenoten, zaken aanpakken en uitvoeren. De gemeente of een van de andere partijen kunnen wel middelen of mensen inzetten om de buurtbewoners te helpen hun wensen te helpen vervullen. Zo is bijvoorbeeld met behulp van de buurtcoach in een andere Dierense wijk de buurtvereniging verder uitgebouwd en zit daar nu een voltallig bestuur wat in eerste begin nog door hem werd begeleid. Nu is zij geheel zelfstandig en houdt  kantoor in een door de woningstichting beschikbaar gestelde ruimte. 
Enquête 
Alle bewoners hadden  huis-aan-huis een enquête ontvangen met daarin, naast een aantal algemene vragen, ook specifieke, op Dieren Noord Oost gerichte, vragen. Eén van deze was bijvoorbeeld : “Ondanks alle inspanningen van de vrijwilligers lijkt wijkcentrum De Drieschaar nog niet geheel te voldoen aan de behoeften van de buurtbewoners”. Heeft u ideeën waarmee de Drieschaar nog meer de functie van wijkcentrum kan vervullen? De ingevulde vragenlijsten konden worden ingeleverd in de tent of in de speciaal daarvoor bestemde bak in de Spar.
wyzspc0b3ywh8435fb8wfzxq0
DiNO
DiNO staat voor wijkplatform Dieren Noord Oost. Deze is zeer actief en beschikt zelfs over een eigen website, een twitter account, en een groep op Facebook. Ook geeft men een – zeer kleurrijke – nieuwsbrief uit. Daarin vindt men niet alleen allerlei artikelen die over Dieren gaan, maar juist ook wijk gerelateerde nieuwsberichten. Die worden afgewisseld met advertenties van in of vlakbij de wijk gevestigde  ondernemers. De advertentieverkoop levert weer geld op waardoor de activiteiten van het platform mogelijk zijn. 
Zo werkt het dus, wederzijds. Ook bij Ik Buurt mee! De burger helpt de gemeente en die helpt weer de burger! Is Ik Buurt mee! Nog niet in uw wijk of buurt geweest ? In de loop van 2014 komen ook andere Dierense buurten aan de beurt. Doet U dan ook mee?
Foto header: “Wij buurten ook mee!” ; Bijdrage en foto’s: Peter de Waard
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen