Dierense buurtvereniging Stenfert heeft overleg in raadzaal gemeentehuis

Foto:

DE STEEG – Regelmatig vergadert de ‘kerngroep informele zorg’ in de gemeente Rheden/Rozendaal in het gemeentehuis. Na een oriënterend gesprek eerder deze zomer, mocht een afvaardiging van de Dierense buurtvereniging Stenfert er op dinsdag 8 oktober 2013 bij zijn. Netwerken loont.

Tijdens de Stenfert zomermarkt op 21 september 2013 jl. spraken één van de bestuursleden van de Dierense buurtvereniging Stenfert en een tweetal beleidsmedewerksters van de afdeling maatschappelijke zaken van de gemeente Rheden met elkaar. Dit gesprek resulteerde in een uitnodiging voor het bijwonen van een overleg op het gemeentehuis in de Steeg. De kerngroep informele zorg bestaat uit partijen die allen met vrijwilligers werken of daarmee te maken hebben. (Humanitas, Rode Kruis, Cosbo (Centraal Orgaan Samenwerkende Ouderenbonden), Vrijwillige Inzet Voor Anderen VIVA-Rheden en het Meldpunt Vrijwillige Thuishulp MTV) en wordt voorgezeten door Erny Reuling, beleidsmedewerker/afdeling maatschappelijke zaken.
Doel
Het was wel opkijken voor de Dierense afgevaardigden, het overleg vond plaats in de raadszaal. Daar waren zij niet eerder geweest en al helemaal niet in het centrum ervan. Reuling had een enigszins knus aandoende plaats gemaakt, zodat men zich niet zo verloren voelde in zo’n grote ruimte. Doel van de bijeenkomst was dat de leden van de buurtvereniging, te weten de voorzitter Willemien de Waard, penningmeester Ron Hendriks en Sieneke Huisman -medewerker op het servicepunt- hun werkzaamheden en activiteiten kwamen toelichten en kennismaken met de andere organisaties. Tevens was er ruimte om een aantal zaken aan te kaarten.
Knelpunten
Eén van de knelpunten is het gebrek aan vrijwilligers. Met name in het tuinonderhoud, hier is maar één persoon voor beschikbaar en hij heeft zijn handen al meer dan vol met de vele aanvragen. Tijdens het bespreken van het punt gebrek aan vrijwilligers, kwam er naar -als belangrijkste knelpunt- naar voren dat als er al vrijwilligers te vinden zijn,  zij moeilijkheden ondervinden wanneer zij een WW of bijstandsuitkering genieten. Zij mogen dan het vrijwilligerswerk niet doen. Daar zijn gevallen van bekend uit de praktijk. Dat is uitermate zuur voor beide partijen: de vrijwilliger zelf en de organisatie die vrijwilligers nodig heeft. Dit is een aandachtspunt naar de gemeente toe. Daar vandaan kwam dan ook de vraag om dit vooral te melden zodat diverse mensen die hier een belangrijke stem in hebben, zoals de buurtcoach en de beleidsmedewerkers actie kunnen ondernemen richting uitkerende instantie, zoals de gemeente Rheden zelf.
2013-10-08-de-steeg-gemeentehuis-kerngroep-overlegt-met-stenfer
Afvaardiging van buurtvereniging Stenfert Dieren in raadszaal Rheden; v.l.n.r. Sieneke Huisman, Willemien de Waard en Ron Hendriks
Vrijwilliger wil wel, maar..
Wat ook ter tafel kwam, was dat de burger er nog steeds veel te veel van uit gaat dat hij of zij recht heeft op hulp of goedkoop vervoer zoals de Plusbus, dat het vooral gratis dient te zijn en dat men er van opkijkt als er voor diverse soorten van hulpverlening een vergoeding gevraagd wordt. Trouwens deze vergoeding naar de vrijwilligers toe schept ook al weer problemen: De vrijwilliger die een financiële vergoeding ontvangt, dient deze weer op te geven bij de uitkerende instantie. Dat is ook een van de redenen waarom vrijwilligers met een uitkering zeer huiverig zijn om vrijwilligerswerk te gaan doen. Als zij al toestemming hiervoor hebben  worden zij vervolgens nog weer gekort op hun uitkering! Aan de vrijwilliger ligt het niet, hij wil wel! Fijn zou zijn dat er  serieus werk van gemaakt gaat worden -door de gemeente- waardoor  het voor mensen  mogelijk wordt  vrijwilligerswerk te kunnen  doen zonder allerlei beslommeringen.
Vervolg
Bovengenoemde organisaties willen nog meer hun krachten bundelen, zeker nu men van elkaars bestaan af weet. Hulpvragen die bij de ene organisatie binnen komen, maar afkomstig zijn uit een van de andere dorpen van de gemeente Rheden, zullen meer worden doorgespeeld naar de plaatselijke organisaties. Nu komt het nog voor dat een inwoner uit Dieren belt naar een organisatie in Rheden. Doorverwijzen naar elkaar en ook de burgerij op de hoogte brengen van het feit dat zij ook in eigen woonplaats een hulpvraag kunnen neerleggen, ongeacht wat het is, daar wil men naar toe.
Bijdrage en foto’s: Peter de Waard
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen