Knelpunten fietsers Dieren onder de loep genomen

DIEREN – Fietsersbond afdeling Rheden-Rozendaal organiseerde zaterdag 5 oktober een fietstocht rond Dieren met vertegenwoordigers van de gemeente Rheden. Doel van de fietstocht was het overdragen van kennis over de knelpunten op fietsgebied, naast de bevordering van het bewustzijn over het “fietsproduct” van de gemeente in deze kern. Dit alles met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014.

Voorzitter van de afdeling, Paul Akkerman, sprak van een ‘geslaagde dag’ en roemde de opkomst van zes van de acht politieke partijen van de gemeente Rheden. “Alle eieren hebben de test overleefd, zelfs op de hobbelige en met puinverharding bestrooide Schapenbergweg (zie: Fietsersbond-inventariseert-kwaliteit-fietspaden-in-gemeente-Rheden, red.). Alle raadsleden toonden zich tevreden met de fietstocht en hebben hun kennis over de Dierense fiets-situatie aardig vergroot. Ja, de bond kijkt terug op een geslaagde dag”, aldus Akkerman.
 
Deze tocht werd georganiseerd met steun van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Ook in diverse andere gemeenten is dit gedaan. De knelpunten worden doorgegeven aan de gemeente die momenteel een herziening van het fietsbeleid (nota uit 2005) voorbereidt vóór het einde van 2013. De deelnemende gemeente vertegenwoordigers gebruiken de kennis bij hun keuze voor besluitvorming van deze nota. 
Akkerman complimenteerde de gemeente Rheden met de aanmelding van een viertal projecten voor de Robuuste Investeringsimpuls van de provincie Gelderland: de snelfietsroute Arnhem-Dieren-Zevenaar, de recreatieve fietsverbinding De Steeg-Doesburg, de vervanging van asfalt door beton op de fietspaden op de Posbank en het verbeteren van het fietspad door de uiterwaarden. 
De fietstocht van zaterdag voerde langs een aantal knelpunten in en bij Dieren. Een drietal raadsleden kregen dozen met eieren onder hun bagagedrager geplaatst als ludieke test van de fietspaden. De tocht werd geleid door Theo van Hees, vrijwilliger bij de afdeling Rheden-Rozendaal van de Fietsersbond.
ro0fa3zaqgfoj478ippp0j8y0
Het gezelschap voor vertrek bij startpunt Café Het Schilderij 
Een overzicht van de bezochte knelpunten:
Stop 1) Kruising van de Burgemeester De Bruinestraat en het spoor.
Volgens de Fietsersbond (FB) kan hier een groot knelpunten ontstaan als de plannen rond Hart van Dieren worden uitgevoerd zoals gepland. Er ontstaat onder meer te weinig opstelruimte vóór de verkeerslichten en de spoorbomen op het geplande tweerichtingsfietspad en er gaan gevaarlijke oversteken plaatsvinden door de fietsende schoolkinderen. Een oplossing zou zijn de doortrekking van een fietspad aan één zijde richting Ellecom. De FB heeft dit al als inspraakreactie gegeven maar er is niets mee gedaan. De politiek wordt gevraagd de wijzigingen in te brengen.
Stop 2) Fietspad langs de Arnhemse Straatweg
Het landbouwverkeer komt volgens de voorstellen weer op het fietspad. Volgens de FB veroorzaakt dat gevaarlijke situaties met de zeer brede en hoge tractoren die een hoge snelheid halen. Verplaatsing van het agrarische verkeer naar de rijbaan is de oplossing volgens de FB.  Ook de voorgenomen verharding via klinkers moet volgens de FB vervangen worden door asfalt of beton. 
Stop 3) Fietspad Lange Juffer/Schapenbergweg. 
In verband met de opheffing van een gedeelte van het fietspad zal het fietsverkeer de alternatieve route via de Schapenbergweg gaan volgen (wat momenteel al gebeurt, zo beamen ook raadsleden). De Schapenbergweg is nu half verhard met puin en kent een “olifantenpaadje” ernaast, gemaakt door fietsers. De FB pleit voor verharding van deze weg.
Stop 4) Kruising Wilhelminaweg/Spankerense weg.
Hier is een onlogische afbuiging van de voorrangsweg naar de Spankerense weg. De FB pleit voor doortrekking rechtdoor van de voorrangsbestemming over de Wilhelminaweg. Er wordt opgemerkt dat hieraan aandacht wordt besteed bij de herprofilering van de Spankerenseweg in de eerste helft van 2014.
Stop 5) Calluna winkelcentrum.
De FB wijst op onduidelijkheid tussen fietsers en wandelaars op de fietsroute door het centrum. Hierover worden klachten ontvangen. Ter plekke wordt geconstateerd dat de snelheden niet hoog zijn en er met verkeersmaatregelen weinig winst valt te behalen. Het voordeel voor de ondernemers met de fietsen voor de deur is evident.
Stop 6)  Valeriuslaan/Zilverakkerweg/Röntgenlaan. 
Een kort stuk weg vóór een nieuwe woonflat is recentelijk opnieuw gevormd d.m.v. uitbuigingen in de straat zodat het autoverkeer wordt afgeremd. Afgezien van een extra zebrapad blijkt ter plekke dat t.a.v. deze situatie een goed verhaal valt te vertellen over het waarom van deze aanpassingen richting automobilisten en fietsers. De eenduidige communicatie is hier dus het punt.
r32mwlc0rxqespcdjy6505flj
Eieren doorstaan ‘eierentest’
Na de fietstocht werd onder het genot van een drankje en een hapje na gesproken tussen de FB en de raadsleden. In deze gesprekken werd nog een knelpunt naar voren gebracht op de Harderwijkerweg, die door de FB op de lijst wordt bijgezet. 
De raadsleden die hun fiets beschikbaar stelden voor de ‘eierentest’, hadden het genoegen deze mee naar huis te mogen nemen. Alle eieren bleven heel.
Aan de fietstocht namen deel: Paul Akkerman (voorzitter FB afdeling Rheden-Rozendaal), Freek te Brinke (secretaris afdeling), Theo van Hees (vrijwilliger afdeling), Lindy Faay (Landelijk Bureau); Gemeenteraad: Henk van Valburg (PvdA), Lieke Wassenaar (VVD), Constans Pos (GL), Jorine Dirks (SP), Wim Pieper (Lokaal Rheden), Wim Jongejan (Gemeentebelangen); Gemeente Rheden: Eddy Beekman en Ina Hooghordel
Foto’s: Peter de Waard

Kijk voor meer informatie op: rheden-rozendaal.fietsersbond.nl
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen