Ingezonden: Glas is goed voor Velp!

Foto: Auke Walda

INGEZONDEN – Glas is goed voor Velp. We weten allemaal dat de ontwikkeling van een stad of dorp pas echt vaart neemt als die ontsloten worden voor verkeer.

Vroeger waren dat de waterwegen waardoor de Hanze handelssteden ontstonden, tegenwoordig zijn dat meer de rondwegen rond de stad of het dorp met diverse snelwegen die naar andere dorpen en steden leiden. Spoorwegverbindingen met Intercity’s of de HSL (Hoge Snelheid Lijn) zijn ook een voorbeeld hoe je een stad of dorp mee kunt laten doen in de vaart der volkeren.

Voor de digitale wereld is dat niet anders, waar we vroeger tevreden waren met een telefoonverbinding om te bellen, waar fors voor betaald moest worden, willen we tegenwoordig steeds meer snelheid voor onze digitale apparatuur tegen lage kosten. De kinderen om online te kunnen leren of spelen, waar als ze geen snelle digitale verbinding hebben, geen enkele kans hebben om hun spelletje te winnen.

De volwassene omdat zij tegenwoordig veel dagen thuis werken en hoge eisen stellen aan High Definition beeld dat steeds verder doorgaat van 1k, naar 4K, 8K, 16K etc. Als je daarbij neemt dat we steeds meer digitale thuiszorg krijgen – we hoeven bijna niet meer naar het ziekenhuis want zowel het onderzoek, behandeling en controle gebeurt steeds vaker online hetgeen minder reis en wachttijd oplevert en een hogere kwaliteit van de zorg – is de stap naar glas noodzakelijk.

Telefoonlijn, Coax en glas.

De telefoonlijn en coax kunnen de snelheden die wij vandaag de dag nodig hebben nauwelijks aan, daardoor neemt de stabiliteit steeds meer af, hetgeen logisch is, hoe drukker het op de ‘weg’ wordt, des te meer ‘files en ongelukken’ er ontstaan. Daarbij zijn het qua prijs en prestatie verhouding dure oplossingen waar maar een beperkt aantal leveranciers diensten op mogen leveren, waardoor concurrentie slechts in beperkte mate mogelijk is.

Misschien dat u nu begrijpt waarom ik ambassadeur geworden ben van de aanleg van glasfiber kabel in Velp. 7 jaar geleden heeft KPN het geprobeerd in Velp en moest er voor minimaal 30% van de 9.600 huishoudens een abonnement afgesloten worden, voordat zij zouden beginnen met de aanleg. Deze 2.940 aansluitingen werden in de verste verte niet gehaald.

Nu heeft Delta Fiber deze handschoen opgepakt en zij leggen de grens bij 20%. Als we dat niet halen in Velp, voorzie ik dat er de komende 10 jaar geen leverancier meer komt die ons aan glas gaat helpen met het risico dat daardoor geen nieuwe snelle dataverbindingen gaan komen in Velp, we gaan daarmee de boot missen. Omdat we niet op tijd waren zullen de hoge aanlegkosten van glas mogelijk bij ons terecht komen dan dat we nu het gratis aangelegd krijgen.

Ik denk dus dat het verstandig is dat u een abonnement bij Delta afsluit, als u het goedkoopste abonnement neemt krijgt u glas in huis waarna u altijd na een jaar kunt besluiten ervan af te stappen. Het is mijn stellige overtuiging dat u er niet van af gaat stappen nadat u een jaar lang hebt kunnen profiteren van de stabiliteit en capaciteit van glas.

Ik heb zelf de afgelopen 15 jaar als ICT en Operations Manager zakelijk glas mogen regelen bij veel ondernemingen. Er zijn nooit storingen geweest in die netwerken anders dan dat er een keer een dragline in Zevenaar een glaskabel stuk getrokken had.

Mijn ambassadeurschap levert mij niets op, dat wil ik ook niet. Ik ben een enthousiaste coördinator van het multimediasysteem van de Grote Kerk in Velp en wij hebben voor de Oude Jan en Grote Kerk glas nodig om de uitzendingen van de diensten in de toekomst zeker te kunnen stellen en als grootvader van 3 kleindochters wil ik graag dat zij snelle digitale verbindingen krijgen om zichzelf en ons dorp verder te ontwikkelen.

Ingezonden door: Auke Walda

Glasfiber

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen