Koninklijke onderscheiding voor Velpse

Foto:

VELP – Burgemeester van Rheden, mevrouw P.M. van Wingerden-Boers heeft zaterdagavond 28 september een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan mevrouw Gety Hengeveld-de Jong uit Velp. Mevrouw Hengeveld is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Sinds 1994 is mevrouw Hengeveld een bijzonder betrokken en enthousiast voorzitter van de Oranjevereniging ‘Velp voor Oranje’. Dankzij haar werd Koninginnedag op een wijze gevierd, die mensen aantrok uit de hele regio. Ongetwijfeld gaat dit met Koningsdag ook weer gebeuren. Om dergelijke activiteiten financieel mogelijk te maken, organiseert mevrouw Hengeveld jaarlijks de Oranjekermis. 
Mevrouw Hengeveld draagt de Koninklijke familie een uitzonderlijk warm hart toe en heeft er voor gezorgd dat de namen van de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane al kort na hun geboorte als straatnaam in de gemeente Rheden onthuld konden worden. Met de inhuldiging van de Koning was het Koning Willem Alexanderplein al een feit. Mevrouw Hengeveld had het genoegen 30 mei jl. met het koninklijk paar mee te mogen varen tijdens hun bezoek aan Gelderland. 
Stimulator
Veel van de activiteiten van Velp voor Oranje halen de pers: o.a. de restauratie van het monument ter herinnering aan de bijdrage van Koning Willem II aan de slag bij Waterloo, de organisatie van lampionnenoptochten ter gelegenheid van de verjaardagen van H. K.H. Prinses Beatrix en het planten van zeven koningslinden ter gelegenheid van haar 70e verjaardag. De straten in de nieuwe wijk in Velp zijn vernoemd naar leden van de Koninklijke familie. In mei is een prachtig hekwerk rondom de Koningslinde in de Hoofdstraat in Velp gerealiseerd door de Stichting. Mevrouw Hengeveld is de grote stimulator achter alle ‘Oranje’-evenementen.
Bevrijding
Een zwaartepunt van haar activiteiten is gelegen in het op allerlei manieren levend houden van de herinneringen aan de bevrijding van Velp waarbij de jeugd zeer zeker niet wordt vergeten. Mevrouw Hengeveld zorgt voor bloemen bij de bevrijdingsmonumenten, is bestuurslid van Comité 4e mei Velp en voorzitter van het Comité Bevrijdingsramen Grote Kerk in Velp. 
Boek
Eerdaags vindt de boekpresentatie van haar boek ‘Verborgen in Velp’ plaats. Een boek met nooit vertelde verhalen over moed, verzet en onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hiervoor verzamelde mevrouw Hengeveld vele herinneringen, verhalen en foto’s. Het schrijven van dit boek is lange tijd bijna een dagtaak geweest en als kroon op haar werk verschijnt binnenkort dit boek.
Mevrouw Hengeveld-De Jong is 67 jaar en woont in Velp. 
Foto: Gety Hengeveld (2e van links, met oranje jas) tijdens de onthulling van het sierhek in Velp op 3 mei 2013 (archief Rheden Nieuws)

Op de hoogte
blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik
HIER en druk op
“Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via
@HetRhedenNieuws

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de
nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen