Eerste Erfgoedcafé van start gegaan

SPANKEREN – In de Kerkhorst in Spankeren is vrijdag het eerste Erfgoedcafé van start gegaan. Dit in het kader van zeven door de gemeente Rheden te organiseren bijeenkomsten waar burgers hun verhaal over mensen, een monument of erfgoed kunnen vertellen en waar daadwerkelijk iets mee gedaan gaat worden. Rheden Nieuws ging kijken wat een Erfgoedcafé inhoudt.

Rond vier uur had zich een aantal mensen verzameld in het gebouw de Kerkhorst: het bijgebouwtje van de St. Petruskerk. Naast wethouder van cultuur, Ron König, waren er een aantal vertegenwoordigers van de organisatie, van de gemeente Rheden en een aantal personen die lid zijn van een speciale begeleidingscommissie. De bezoekers werden ontvangen met een kop koffie met iets erbij en konden eerst rustig rondkijken en praten alvorens het erfgoedcafé van start ging.
Uniek
Er wordt in ons land wel meer met erfgoed gedaan, maar de opzet van het project van Erfgoed Rheden is uniek in zijn soort: het feit dat er in elk dorp van de gemeente een Erfgoedcafé is, aanwezigheid van historische personen, en het bundelen van filmfragmenten en opgetekende verhalen.
nujtgye9lowi4bmzn2czlkstt
Marieke Soetebier in actie
De soldaat
De opening werd verricht door de organisatie Marieke Soetebier, bestaande uit Marian Hartelo en Martijn van Eijk uit de Steeg. Beiden beeldden een historisch figuur uit en speelden een verhaal : “de soldaat”. Dit speelde in de Onzalige Bossen, niet zo heel ver van Spankeren vandaan. 
Bij dit  verhaal werd iemand uit het publiek betrokken, hij kreeg de rol van jager en later die van generaal te spelen. Het was leuk om dit verhaal te horen en zien – de soldaat stormde vervaarlijk met getrokken sabel het publiek in – en temeer daar de gastspeler van te voren niet wist dat hij überhaupt mee zou doen en al helemaal niet wat hem te wachten stond. Hij had zichtbaar plezier in het meedoen. 
y89nr5z7mtppijf3539hrecmp
een medespeler werd uit het publiek gehaald
De spelers van Soetebier bleven in hun rol en improviseerden samen met de gast, een redactielid van rheden.nieuws.nl (Wim van Til), die steeds weer voor het blok werd gezet om te improviseren en daardoor als het ware de volgende zet te doen, hij was  immers zelf een deel van het verhaal. Na zijn aandeel kon de volgende scene beginnen.Moedig hoor, zo vanuit het niets mee te spelen !
Film
Het gespeelde verhaal werd opgenomen op film – er wordt een videoverslag van gemaakt -en aan het eind van de rit zullen alle fragmenten gemonteerd worden tot een complete film; dit in opdracht van de gemeente Rheden. 
dc9hdbx5slvck5r8b9l2v0gxh
het geheel op film vastgelegd
Boeken en films bekijken
Er was een hoek ingericht waar men oude films kon bekijken, een fotowand met oude foto’s was ook aanwezig. Deze was samengesteld door de belangenvereniging Spankeren, van wie ook een afvaardiging aanwezig was.
Tevens was er een boekentafel met allerlei uitgaven over de historie van plaatsen binnen de gemeente Rheden. Deze zaken waren ingebracht door de Dierense uitgever George en Riet Diepenmaat die gespecialiseerd is in de locale historie en waren mede aanwezig om bezoekers te inspireren om vooral hun verhaal te vertellen
mtwwzgyy1d2pdvxw2vm9i9r8j
fotowand, boekentafel en filmhoek
Verhalenvangers
Er waren een aantal “verhalenvangers”, mensen die hiervoor een speciale cursus hebben gevolgd onder leiding van Annegriet Wietsma van Oral History. Deze personen worden begeleid door leden van een speciale commissie, die bestaat uit een aantal boekhandelaren.
De taak van de  “verhalenvangers” is de erfgoedcafés te bezoeken en hen te verleiden tot het doen van hun verhaal en vervolgens een afspraak afspraak te maken om het verhaal vast te leggen. Een aantal bezoekers ging met een van de aanwezige verhalenvangers in gesprek. Deze “gevangen” verhalen worden in een later stadium gebundeld en in een boek gepresenteerd, dat te.zijner tijd.zal worden uitgegeven door een bekende uitgeverij in Dieren, die ook een speciale app zal bouwen.
Heeft u ook nog een verhaal – wat over speciale mensen, een monument of het erfgoed binnen de gemeente Rheden te maken heeft? Meld het bij [email protected] en zij zullen u in contact brengen met de juiste personen.
rheden.nieuws.nl houdt het project nauwlettend in de gaten en zal aanwezig zijn in alle erfgoedcafés. Wilt u weten of er in uw woonplaats een erfgoedcafé georganiseerd wordt ? raadpleeg de agenda, zie
http://rheden.nieuws.nl/agenda
en alle overige informatie die u aangeboden wordt op deze site.
Foto boven (header): echtpaar in gesprek met verhalenvanger; Bijdrage: Peter de Waard
Klik HIER voor een fotoverslag van het erfgoedcafé in Spankeren. 

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen