Eerste druivenpluk van 2013 bij wijngaard in Dieren

DIEREN –   Vanmorgen begon de eerste druivenpluk van dit jaar bij de wijngaard “Domein Hof te Dieren”. Een aantal mensen had laten weten aan wijnboer Yoep Cretier eventueel beschikbaar te zijn bij het druiven plukken. Gisteravond werden zij per mail opgeroepen te komen, en dat deed een aantal. Rheden Nieuws was er bij en de verslaggever hielp  een paar uurtjes mee.

Met een heerlijk zonnetje begon deze ochtend aardig vroeg.Om 09:00 meldde zich zo’n 12 man ,ervaren rotten en een enkele nieuweling ,zoals de verslaggever, op de wijngaard. Samen met Youp en zijn vrouw Riet maakte dat een mooi aantal. Men stelde zich aan elkaar voor, een aantal kenden elkaar van eerdere (pluk)activiteiten.
Begonnen werd er met een kop koffie op het terras. Vervolgens gaf Cretier  tekst en uitleg, deed voor hoe precies te knippen en waar op te letten., en zei dat het toegestaan was druiven te proeven.
ntqjwqy5db2xjh98diglbmi1b
Trossen los! 
Riep Cretier ten teken dat er begonnen werd met het werk.  Een ieder nam een stoel en snoeischaar mee en ging bezig. Onder het plukken door deed Cretier nog zijn verhaal bij de verslaggever en  toonde zich regelmatig zeer verguld met wat er aan druiventrossen hing, het beloofde een goede oogst te worden van het ras Rondo. Het plukken verliep voorspoedig en al halverwege de middag werd er begonnen met het legen van  79 kratten druiven, goed voor 750 kg die circa 600 liter wijn op zal leveren. De kratten werden geleegd in een soort hakselaar. De schillen en pitten en sap worden zo gescheiden van de takjes. Deze pulp (schillen, pitten en sap) wordt vervolgens overgepompt in een gereedstaande opvangbak. Nadat alle kratten geleegd en schoon gemaakt waren was het tijd om de eerste indruk op te doen, het suikergehalte werd gemeten en het druivensap geproefd. Toen was het moment aangebroken  gekomen om de natuur haar werk te laten doen, het omzetten van de suikers uit de druiven in alcohol, en zal het in het komende weekend te zien en te ruiken zijn hoe ver dit proces gevorderd is.
ksybavrhque4gre226xuawcwq
Open dag
Zondag 29 september is er een open dag op het Domein, dit in het kader van de Nederlandse wijndagen. Er is van alles te doen en de kans is groot dat er ook op die dag geplukt gaat worden. Wilt u meedoen ? Dan kan dat!
ooxbrfpwottrghei1aim77wb8
Trouwens er is nog steeds behoefte aan vrijwilligers, want de pluk gaat door tot eind  oktober, dus als u een paar uurtjes over heeft, meldt u dan bij de wijngaard. U wordt de hele dag verzorgd met koffie , plukkerslunch aan het eind van de dag de traditionele plukkersplank met een glas goede wijn. Na deelname aan ten minste twee dagdelen of 1 hele dag, ontvangt men een fles wijn. Wilt u meedoen ?  zie de site www.domeinhoftedieren.nl voor verdere info.
Klik op de bovenste foto voor een uitgebreide foto-reportage van de druivenpluk.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
q6cjobz684a6p7azcvmd9lpbd
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen