E-bike nazomertoertocht  en symposium groot succes

RHEDEN – Rotaryclub Rheden/Rozendaal was zondag organisator Van de 2e E-bike toertocht. De opbrengst van deze tocht ging naar de Voedselbank Arnhem. Zo’n 55 mensen hebben deelgenomen aan de E-bike tocht. 50 geïnteresseerden waren aanwezig bij het symposium, alwaar vier gastsprekers spraken over E-bikes en de ontwikkelingen daarvan en daar omheen. 

Directeur Jaap Merkus van de Gazellefabriek sprak over de ontwikkeling van deze fiets en fietsen in het algemeen. Hij gaf aan dat “de komst van de E-bike zorgt ervoor dat de fiets branche in Nederland er beter voor komt te staan, dit zorgt voor werkgelegenheid en nieuwe ontwikkelingen, we moeten vooral positief naar dit oer-Hollandse product, de fiets kijken”. In de media verschijnen vaak negatieve berichten over ongevallen met fietsen maar dat weegt niet op tegen de vele fietsers die dagelijks op de fiets zitten, op een gezonde manier voortbewegen en/of recreatief bezig zijn. De E-bike maakt het in onze heuvelachtige leefomgeving, de Veluwe gemakkelijk om te kunnen fietsen, ook voor ouderen. 
tag4lqihhede0x9mp0f7to10j
Gedeputeerde Connie Bieze gaf aan dat Gelderland fiets provincie van het jaar 2013 is maar dat daar elke jaar hard aan gewerkt moet worden om deze status te behouden, zoals onder andere verbetering aan en onderhoud van fietspaden, fietsen recreatief aantrekkelijk maken, en de ontwikkelingen aan E-bikes wat betreft accu-duur, oplaadtijd en oplaadpunten op strategische plekken mogelijk te maken. Kijk ook eens op www.geldersfietsnet.nl voor meer informatie.
uk3i6w68nqjsknpm7r9xq2b8o
Professor Arend Schwab van de TU in Delft wist op een humoristische en informatieve manier mensen te boeien met uitleg over een onderzoek hoe een fiets werkt en waarom een fiets stabiel is bij een snelheid van meer dan 5 kilometer per uur en hoe het kan dat wij mensen er op kunnen blijven zitten, niet omvallen en op welke manier we bewegen en een bocht door komen.
ix57e623x5q7w28eyoq71xawl
Saskia Kluit van de Fietsbond pleit voor veiligheid van de fiets, en op de weg/fietspaden, bijvoorbeeld verlichting, cursussen voor ouderen en kinderen en bijvoorbeeld bredere fietspaden voor snelle fietsers.
k6g89t4hqkk2sqqek55ycjnvn
De sprekers gaven allen aan dat de wetgeving ook nog een taak heeft wat betreft de snelheden die de E-bike kan bereiken. Deze kunnen namelijk tot 45 kilometer per uur oplopen. Hoe zit het met een eventuele helmverplichting op de fiets, de plaatst op de weg van de snelle fietser en wat voor eisen en  normen komen hier bij kijken. Hierover bestaan nog steeds grote vraagtekens en zal regelgeving “gemaakt” moeten worden.
 
Gemeente Rheden, Rozendaal en de provincie Gelderland zullen hier naar kijken in de toekomst, maar één ding staat vast, “hoe dan ook fietsen is gezond” en vooral in onze gemeenten/provincie en zorgt voor bezoeken van vele toeristen uit Nederland en ver daar buiten.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen