Bevrijding Velp herdacht op 16 april.

Foto:

VELP – Op 16 april 1945 werd Velp bevrijd, om 9.00 uur, 16 april 2014, wordt daarom de Vrijheidsklok geluid bij het Herdenkingsmonument in het Villapark. Voorgaande jaren luidden leden van het Comité 4 Mei Velp de klok om 8.00 uur. Maar om vanaf dit jaar ook leerlingen van basisscholen bij toerbeurt te kunnen uitnodigen, is het tijdstip aangepast. 

Op 16 april om 8.30 uur worden bloemen gelegd bij het monumentje in de Egmondstraat. Dat is de plaats waar op 16 april 1945 de allereerste Canadezen Velp binnenliepen, vanaf de Ringallee. Het monumentje is vlak na de oorlog op initiatief van de buurtbewoners opgericht en is inmiddels officieel een Gemeentelijk Monument. Bestuursleden van Stichting Velp voor Oranje en Wijkvereniging Daalhuizen-Oost zijn daarbij aanwezig.
Ter voorbereiding op deze 16e april heeft de heer Harrie Heling op basisschool De Arnhorst verteld over zijn herinneringen aan de oorlog en bevrijding. Hij deed dat aan de hand van originele materialen uit WO2 (Velp voor Oranje stelde een leskist samen) en foto’s. 
Ook de film van de Bevrijding van Velp, die Dr. Van Griethuysen maakte op 16 april 1945, werd vertoond. En afgelopen week hebben leerlingen van De Arnhorst het Oorlogsmuseum aan de Kempenbergerweg in Arnhem bezocht, op uitnodiging van Stichting Velp voor Oranje. Dit ‘programma’ wordt de komende jaren aan alle Velpse scholen aangeboden door het Comité 4 Mei Velp.
Het Herdenkingsmonument is officieel geadopteerd door de Roncallischool. Leerlingen van deze basisschool borstelden en poetsten het monument afgelopen maandag en plantten kleurige bloemen. 
Herinneringen
Achtenzestig jaar geleden waren de laatste dagen voor de 16e april “een hel” volgens een van de vele ooggetuigen die hun verhalen hebben opgeschreven. 
Hun ervaringen van die laatste oorlogsdagen en het beleven van de Bevrijding zijn gepubliceerd in het boek: ‘Herinneringen aan de Bevrijding van Velp’. Meer dan 90 foto’s, waarvan een 50-tal voor het eerst uit familie-albums en schoenendozen te  voorschijn is gekomen geven een schokkend en ontroerend beeld van Velp op 16 April 1945.
Hoe het vertrouwde leven in Velp ogenschijnlijk gelijk bleef, maar van de ene op de andere dag veranderde en beangstigend en vreemd leek, wordt op ingetogen wijze beschreven in ‘Velp en de Oorlog 1940-1945’. Op grond van zijn dagboeknotities stelde de toen 26-jarige gemeenteambtenaar Steven Jansen dit boek in de loop van 1945 samen. 
Het boek is enkele jaren geleden opnieuw uitgegeven. Nooit eerder gepubliceerde foto’s van wegtrekkende Duitsers in 1944 zijn in de nieuwe uitgave opgenomen. Fotograaf Ben de Winter zou ter plaatse zijn doodgeschoten, als de Duitsers hem hadden betrapt. 
kaft-vlp-e
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen