Groenadoptie in gemeente Rheden: Maak uw buurt groener en gezelliger

Foto: rheden.nieuws.nl

RHEDEN – In onze gemeente vindt u talrijke boomspiegels en kleine openbare groenstroken die veelal zijn beplant met onderhoudsvriendelijke struiken of bodembedekkers. Helaas zien sommige bewoners deze plekken onterecht als een uitlaatgebied voor hun huisdieren, en het gebeurt ook dat voorbijgangers er afval achterlaten. Maar het kan ook anders!

Door een boomspiegel of groenstrook te adopteren, kunt u zelf actief bijdragen aan een positiever straatbeeld.

Groenadoptie houdt in dat u vrijwillig een stukje openbaar groen onderhoudt. Dit kan een groenvak in uw straat zijn, een groenstrook naast uw woning, of het groen rondom de bomen. Dit initiatief staat open voor individuele bewoners maar kan ook als groepsproject worden opgepakt. Wilt u meehelpen om uw buurt groener, schoner en aantrekkelijker te maken? Neem dan contact met de gemeente op om de mogelijkheden en uw wensen te bespreken.

Let wel, de bomen komen niet in aanmerking voor adoptie. Uitzonderingen worden gemaakt voor knot- en leibomen en fruitbomen.

Wat zijn de spelregels over de manier van onderhoud?

Alles gaat in samenspraak met de gemeente. U kunt uw wensen en doelen bespreken. Als het stukje openbaar groen dat u wilt onderhouden geschikt is voor groenadoptie dan geldt in het algemeen:

  • De gemeente gebruikt geen chemicaliën (bestrijdingsmiddelen) in het openbaar groen. Als adoptant mag deze ook niet gebruiken in het te adopteren groen. Bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier en vervuilen daarnaast het grondwater.
  • Het blijft openbaar groen. U mag er zelf geen hek of schutting of andere manier van afscherming omheen zetten of anderen de toegang ontzeggen. De grond is en blijft eigendom van de gemeente Rheden.
  • In het broedseizoen (ongeveer van half maart tot half juli) moet u rekening houden met broedende vogels.
  • Als er een boom staat in het te adopteren groen, dient u daar zorgvuldig mee om te gaan, zodat u geen boomwortels of de boomstam beschadigt.
  • Als u wijzigingen wilt aanbrengen in de bestaande beplanting dan wil de gemeente dat graag vooraf met de adoptant bespreken.
  • De adoptant krijgt een contract met daarin de gemaakte afspraken en regels, de gemeente zorgt voor evt een hekje en een paaltje met adoptiebordje.

Samen kunnen bewoners de gemeente nog mooier maken!

Door mee te doen met groenadoptie draagt u bij aan een levendiger en groener leefomgeving en wanneer u samenwerkt met straatbewoners kunnen mooie contacten ontstaan. Daarnaast weten passanten zo’n mini tuintje vaak te waarderen.

Groenadoptie

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen