Adopteer een boomspiegel en maak je buurt kleurrijker en gezelliger

Foto: rheden.nieuws.nl

RHEDEN – Steeds meer mensen betegelen of geven hun voortuin geen aandacht meer en laten het voor wat het is, bij veel nieuwbouwprojecten verdwijnen de voortuinen en in veel straten overheersen de geparkeerde auto’s het straatbeeld. De straten van gemeente Rheden kunnen groener worden dankzij een bijzonder initiatief: het adopteren van boomspiegels.

Deze kleine perken rondom bomen die het straatbeeld moeten verfraaien bieden een uitstekende kans voor bewoners om bij te dragen aan een groenere, mooiere buurt. Maar wat houdt het adopteren van een boomspiegel precies in, en hoe kan je meedoen?

Wat is een Boomspiegel?

Een boomspiegel is het stukje grond rondom de stam van een boom, meestal direct naast de stoep of op de straat om de snelheid te remmen. Dit stukje grond kan worden ingericht als minituin met bloemen, kruiden of bodembedekkers. Hierdoor wordt niet alleen de straat aantrekkelijker, maar het helpt ook bij het bevorderen van biodiversiteit en het verbeteren van de leefomgeving voor insecten en vogels.

Voordelen van Boomspiegel Adoptie

  • Vergroening van de buurt: Door bloemen en planten te plaatsen, wordt de straat mooier en gezelliger. Dit kan het gevoel van saamhorigheid in de buurt versterken.
  • Biodiversiteit: Planten trekken insecten zoals bijen en vlinders aan, wat essentieel is voor het ecosysteem.
  • Watermanagement: Planten helpen bij het absorberen van regenwater, wat wateroverlast kan verminderen.
  • Betrokkenheid: Het adopteren van een boomspiegel stimuleert bewoners om meer betrokken te zijn bij hun buurt en geeft een gevoel van trots en verantwoordelijkheid.

Enkele reacties van adoptanten:

  • “Het lijkt veel werk maar door de juiste keuze van bloemen en planten valt het reuze mee”.
  • “De gemeente plant per straat doorgaans dezelfde soort planten, dit is makkelijk qua onderhoud maar wel saai, door de verschillende spiegels zie ik meer variatie in de buurt, ik word daar vrolijk van”
  • “Als ik in de straat bezig ben krijg ik vaak complimenten en blijven mensen staan voor een praatje, dat miste ik voorheen erg in de straat”
  • “De Boomspiegel voor mijn huis was voorheen eigenlijk een poepveldje, sinds ik er plantjes in gezet heb is dat stukken minder geworden”

Enkele tips en ervaringen van adoptanten:

  • ‘Er zullen altijd mensen zijn die het niet eens zijn met de keuze die gemaakt wordt betreft de inrichting van het minituintje’ trek het je niet persoonlijk aan!
  • ‘Zet er geen kostbare spullen in, er worden helaas regelmatig dingen gestolen uit een boomspiegel’
  • ‘Probeer buurtbewoners te motiveren en vraag of ze plantjes/zaden hebben om een bijdrage te leveren’
  • ‘Trek handschoenen aan, in een losse ondergrond weten katten vaak hun weg te vinden om hun behoefte te doen’

Hoe Werkt het?

Het adopteren van een boomspiegel in Rheden is eenvoudig. De gemeente moedigt bewoners aan om zich aan te melden en een boomspiegel in hun straat te verzorgen. Hier zijn de stappen:

  • Aanmelden: Meld je aan via de website van gemeente Rheden. Geef aan welke boomspiegel(s) je wilt adopteren.
  • Toewijzing: De gemeente zal de boomspiegel toewijzen en zorgen dat de boom voldoende ruimte en grond heeft voor beplanting. Tevens zal er een hekje om de boomspiegel geplaatst worden en een paaltje met daarop de melding dat deze boomspiegel door een bewoner wordt bijgehouden.
  • Beplanting: Je kunt nu de boomspiegel beplanten met een variëteit aan bloemen, kruiden of bodembedekkers. Zorg ervoor dat je planten kiest die passen bij de lokale omstandigheden en niet te hoog worden om de boom zelf niet te verstikken.
  • Onderhoud: Het is belangrijk om de boomspiegel goed te onderhouden. Dit betekent regelmatig water geven, onkruid verwijderen, zwerfafval ruimen en zorgen dat de planten gezond blijven.

Tips voor een succesvolle Boomspiegel

  • Kies de juiste planten: Ga voor inheemse planten die goed gedijen in de lokale bodem en klimaat. Ze zijn meestal sterker en vergen minder onderhoud. Gebruik compost: Verbeter de grondkwaliteit met compost, dit helpt planten om goed te groeien.
  • Werk samen: Doe dit samen met buren. Zo wordt het niet alleen leuker, maar ook gemakkelijker om de boomspiegel goed te onderhouden.

Wil je ook bijdragen aan een groenere en mooiere omgeving? Meld je dan aan voor het adopteren van een boomspiegel! Samen kunnen we de straten van gemeente Rheden een stuk mooier maken.

boomspiegel

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen