Louis Couperusjaar: ODE AAN DE LUIHEID – Theater aan huis 

Foto:

RHEDEN – Het jaar 2013 is Louis Couperusjaar. Door het hele land worden dit jaar evenementen georganiseerd om de beroemde schrijver van Eline Vere en de stille kracht te eren. Zo ook in de gemeente Rheden.

Voor de komende weken staat het programma ‘Ode aan de Luiheid-theater aan huis’ op de agenda. Onder deze titel brengt de acteur Hubert Fermin in de intimiteit van de huiskamer, een collage uit Couperus’ verhalen en romans afgewisseld met opera-aria’s en liederen gezongen door de tenor Daniël van Kessel op piano begeleidt door Marianne Ratajski.
Luiheid 
De titel van het programma verwijst naar het verhaal ‘Lof der luiheid’ waarin Couperus de luiheid verheerlijkt, terwijl hij het tegendeel van lui was, gezien het geweldige oeuvre dat hij heeft nagelaten. De voorstelling is een kleine afspiegeling van de veelheid aan stijlen die Couperus hanteert, zijn verschillende ‘pennen’, zoals hij het zelf noemt. Joop Fermin draagt voor over de luiheid, de stille kracht, Haagse familieperikelen en de romantische bespiegelingen over Gelderland.
Rheden 
De kamers bevinden zich in villa’s in de directe omgeving van zijn voormalige woning aan de Arnhemsestraatweg tegenover het Rozenbos in Rheden, waar Couperus vanuit zijn werkkamer uitkeek op de Rhederoordse bossen. Dichter bij de sfeer van zijn laatste verblijf is nauwelijks te komen. 
Hubert Fermin speelde in zijn carrière meer dan 100 rollen bij o.a. het Ro Theater, F Act en toneelgroep De Appel. Daarnaast was hij te zien als Prins Bernhard in de t.v.-serie Den Uyl en de Lockheedaffaire. De voorstelling wordt nog twee keer gespeeld. Op alle dagen wordt hetzelfde programma gepresenteerd dat is samengesteld door Anja Nicola van Theater Lumière. 
De data: vrijdag 5 juli (20.00u) en zaterdag 6 juli (20.00u). De entree is € 15.00 en reserveren is noodzakelijk. Dit kan via de website www.riqq-rheden.nl , via mail [email protected] of telefonisch: 026-3882916.
Couperus werd 150 jaar geleden geboren in Den Haag. Hij stierf 90 jaar geleden op 16 juli 1923 in het Gelderse De Steeg. Aanleiding voor het Rhedense Cultuurbedrijf RiQQ, Boekhandel Jansen & de Feijter, theater Lumière en Bibliotheek Veluwezoom om in het kader van het jubileumjaar in de periode maart t/m. juli 2013 een programma te presenteren waarin het verblijf in De Steeg van deze fascinerende schrijver uit het einde van de negentiende eeuw centraal staat.
Foto 1 – Couperus in De Steeg, foto 2 – Hubert Fermin
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen