Gemeente Rheden plaatst zeven Koningsbomen

GEMEENTE RHEDEN – Ter gelegenheid van de troonswisseling wordt er in elk dorp van de gemeente Rheden, samen met de plaatselijke Oranjevereniging, een Koningslinde geplant.

GEMEENTE RHEDEN – Ter gelegenheid van de troonswisseling wordt er in elk dorp van de gemeente Rheden, samen met de plaatselijke Oranjevereniging, een Koningslinde geplant.

Donderdag 25 april plant wethouder T. Vugts de eerste Koningslinde in Spankeren op de hoek Landweg/Kerkweg.

In de dagen daarna plant burgemeester P.M. Van Wingerden-Boers de volgende Koningsbomen.

Op vrijdag 26 april om 14.45 uur aan de Hoofdstraat 3 in De Steeg bij het gemeentehuis.

Op zaterdag 27 april om 10. 00 uur in het Carolinapark in Dieren. Ook de gemeentesecretaris de heer L. Roolvink zal hierbij aanwezig zijn.

OP 30 april om 9.00 uur aan de Binnenweg tegenover nummer 43-a in Ellecom. Daar wordt de Koningslinde geplant mét het sierhek.

Op 30 april om 16.00 uur in Rheden op de hoek Klinker/Groenestraat/Europalaan.

Op 3 mei om 19.00 uur in Velp aan de hoek Hoofdstraat/Oranjestraat.

De Oranjevereniging Laag-Soeren plant op 30 april voor ‘t Sprengenhus aan de Harderwijkerweg 25A een Koningslinde.

De gemeente heeft in overleg met de Oranjeverenigingen de locatie bepaald voor het planten van deze bijzondere bomen.

Elk dorp een Koningslinde

Voor elk dorp heeft de gemeente een Koningslinde beschikbaar gesteld. Daarnaast heeft de gemeente, gezien de hoge kosten, één sierhekwerk aangeschaft. Dit sierhekwerk wordt geplaatst rondom de Koningslinde in Ellecom. De keuze is op Ellecom gevallen omdat dit het enige dorp in de gemeente is die nog geen jubileumboom heeft. Een betrokken inwoonster van Ellecom mailde burgemeester Van Wingerden-Boers onlangs dat er ooit wel een oranjeboom in Ellecom heeft gestaan. In haar speech zal  burgemeester Van Wingerden-Boers aandacht besteden aan deze op  2 april 1898 geplante boom ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina.  

Traditie

Sinds het ontstaan van het Nederlands Koningshuis is het traditie om bij een troonswisseling een zogenoemde Koningslinde te planten meestal met een sierhek eromheen. Het is een levend monument dat generaties lang herinnert aan dit historische moment.

Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen hebben, in overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst, het initiatief genomen om deze bijzondere gebeurtenis in april te markeren door middel van het unieke project Koningsbomen. In tal van plaatsen in Nederland herinnert een monumentale Koningslinde aan het begin van het koningschap van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

(Kijk voor meer informatie op www.koningsbomen.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen