Tapa’s Bar Nosotros Velp.

Foto:

VELP – Ruim twee jaar geleden opende de eigenaren in de Wilhelminastraat in Velp hun Tapa’s bar/restaurant Nosotros. Een groot succes maar al snel werd duidelijk dat Nederlanders niet gewend zijn aan het eten van tapa’s.

VELP – Ruim twee jaar geleden opende de eigenaren in de Wilhelminastraat in Velp hun Tapa’s bar/restaurant Nosotros. Een groot succes maar al snel werd duidelijk dat Nederlanders niet gewend zijn aan het eten van tapa’s.

Veel mensen kwamen uit eten en bestelden tegelijk enkele hapjes en gingen zo ieder hun eigen bord leeg eten, zoals we gewend zijn in een restaurant te doen. Terwijl het bij Tapa’s eten, gebruikelijk is om een aantal schaaltjes te bestellen en die gezamenlijk te nuttigen onder het genot van een drankje. Wanneer je trek hebt in meer kun je gewoon bij bestellen. Dat heeft de eigenaren doen besluiten het tapa’s resaurant om te zetten naar een Tapa’s bar. Hier kun je plaats nemen aan de bar, of met elkaar aan een tafel en de kok zal met veel plezier en passie, kleine hapjes voor je klaar maken, die je met elkaar lekker op eet, onder het genot van een drankje. Zie voor meer informatie

Een tapa is de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje, een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Wat betreft het woord ’tapa’ staat vast dat de betekenis is afgeleid van het Spaanse werkwoord ’tapar’, het geen afdekken of bedekken betekent. ‘Tapa’ is dan ook letterlijk te vertalen als ‘deksel’. Op basis van deze betekenis wordt vaak verondersteld dat tapas zijn ontstaan uit de gewoonte om een drankje letterlijk met een stuk brood en/of een plakje ham af te dekken, dit om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vliegen in het glas zouden komen.

Over de oorsprong gaan verschillende verhalen de ronde, één van deze verhalen zou terug te voeren zijn tot de jaren 16e eeuw en Keizer Karel V. Onder zijn bewind vertrok van het zuiden van Spanje om het uur een paard en ruiter naar de Zuidelijke Nederlanden. Onderweg stopten de ruiters vaak in herbergen om iets te drinken. Al snel werd vastgesteld dat heel wat ruiters ronduit dronken op hun paard zaten, dus heeft Keizer Karel bevolen dat alle herbergen in Spanje bij de drank ook voedsel moesten aanbieden. Zodoende werd vermeden dat de ruiters enkel wijn of alcohol dronken en geen voedsel tot zich namen. Vandaar het gebruik om (voornamelijk in Spanje) kleine hapjes, tapas, bij de drank te serveren. Tegenwoordig gaan mensen een drankje drinken en nemen daar voor de lekkernij enkele hapjes bij.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen