Broers Göbel komen met innovatie op het gebied van kunst beveiliging.

Foto:

DIEREN – Een jaar nadat het bronzen paard van Henk Göbel op brute wijze werd gestolen, komen zijn zoons met een innovatie voor de beveiliging van beeldende kunst. Iwan en Dimitri Göbel ontwikkelden het systeem samen met een vooraanstaande internationale beveiligingsspecialist.

DIEREN – Een jaar nadat het bronzen paard van Henk Göbel op brute wijze werd gestolen, komen zijn zoons met een innovatie voor de beveiliging van beeldende kunst. Iwan en Dimitri Göbel ontwikkelden het systeem samen met een vooraanstaande internationale beveiligingsspecialist.

Dit revolutionaire concept voor het beveiligen van o.a. bronzen beelden kan van grote betekenis zijn voor de kunstwereld. De komende maanden wordt het prototype van het systeem getest en uitgewerkt.
Na de diefstal van meerdere beelden in de gemeente Rheden, waaronder ook het beeld van Simon Carmiggelt en zijn vrouw Tiny uit De Steeg, besloot de gemeente over te gaan tot de beveiliging van alle bronzen beelden. De bestaande beveiligingsopties zijn echter tijdrovend, duur en ingrijpend voor het kunstwerk. Ook zijn deze oplossingen slechts van tijdelijke aard en is vervanging van een accu vaak niet mogelijk.

Als echte productontwikkelaars vonden Iwan en Dimitri dat er een betere oplossing moest komen. Ze zochten hiervoor contact met een internationale beveiligingsspecialist, die veel maatwerk voor o.a. recherchediensten, overheid en particulieren verzorgt. Belangrijkste eisen voor het nieuwe systeem? Het moest betrouwbaar, betaalbaar en eenvoudig te plaatsen zijn. Het prototype ter grote van een dikke schrijfpen is inmiddels klaar en wordt in het bronzen paard geplaatst.
Iwan: ‘Het beeld van onze vader zal het eerste beeld ter wereld zijn met dit systeem. Dat respect heeft mijn vader zeker verdiend.’

Het bronzen paard van Henk Göbel werd op 25 januari 2012 in een schuurtje teruggevonden, nadat het 6 dagen eerder op brute wijze van zijn sokkel was gezaagd en in 28 stukken was geslacht. De zoons van de overleden kunstenaar, Iwan en Dimitri Göbel besloten samen met de gemeente om het beeld weer in ere te herstellen. Dimitri:’Als kind hielp ik mijn vader regelmatig bij zijn werk aan bronzen beelden, van boetseren tot aflassen. Omdat mijn vader 3 jaar geleden is overleden, voelde het als mijn taak om het herstel op mij te nemen. Zowel rationeel als emotioneel was er geen andere optie.’ Alle losse stukken werden minutieus uitgezocht en weer in elkaar gehecht. Hierna heeft bronsgieter Gerhard Velthorst uit Brummen het beeld afgelast. Het beeld wacht nu alleen nog op zijn beveiliging en patine (kleur).
De broers willen in het voorjaar het herstelde en beveiligde bronzen paard terug plaatsen op zijn oude stek: voor de openbare bibliotheek in Dieren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen