COLUMN: Wouter Rijnbende’s voorbereiding naar Alpe d’HuZes 2013 – Deel #1

RHEDEN – 5 & 6 Juni 2013 wordt voor de 8e  keer de Alpe d’HuZes georganiseerd. Als deelnemer van Team PA ga ik deze berg beklimmen.  In de komende tijd zal ik d.m.v. deze column de voorbereidingen naar dit evenement beschrijven.

RHEDEN – 5 & 6 Juni 2013 wordt voor de 8e  keer de Alpe d’HuZes georganiseerd. Als deelnemer van Team PA ga ik deze berg beklimmen.  In de komende tijd zal ik d.m.v. deze column de voorbereidingen naar dit evenement beschrijven.

Ik zal me eerst eens even voorstellen. Mijn naam is Wouter Rijnbende. Ik ben 43 jaar, ben getrouwd met Agnes, en heb twee kinderen: Simon en Suson. Tot een jaar of 15 geleden fietste ik regelmatig op de racefiets, maar, in 1998 kreeg ik een discus hernia. Het fietsen zat er even niet meer in. De fiets heeft ruim 10 jaar in de schuur stilgestaan, en sinds 2008/2009 ben ik rustig aan weer wat begonnen met fietsen. Ik kan me zelf geen sporter noemen, eerder nog verre van dat, ik had inmiddels een gewicht van boven de 100 Kg…

Inschrijving voor de Alpe d’HuZes komt eigenlijk bij onze zoon Simon vandaan. Twee jaar geleden gingen deden enkele van onze vrienden voor het eerst mee met de Alpe d’HuZes. Onze zoon Simon had meteen zoiets van “dat wil ik ook !” Fietsen voor kanker. Fietsen, om geld in te zamelen voor kankerpatiënten. Toen Simon 1,5 jaar oud was is zijn opa (mijn schoonvader) op 57½ jarige leeftijd overleden aan kanker. Dit heeft een groot gat in ons leven geslagen. 5 weken nadat de diagnose werd gesteld en de chemotherapie begon was het al afgelopen. Ook onze dochter Suson, die opa nooit gekend heeft, kan soms nachten wakker liggen omdat ze opa zo erg mist. Maar, mijn schoonvader is niet de enige die door deze rotziekte is overleden. In hun familie is ook oom Gerard, oom Dick, oom Jan overleden. Mijn opa en oma zijn beide aan darmkanker overleden, een oom van mij, oom Leopold, is ook overleden aan kanker, en bij mijn vader is een hersentumor geconstateerd van 3×8 cm. (gelukkig is deze tumor niet meer actief). Ook bij de kinderen op school heeft kanker zijn sporen achtergelaten, alwaar afgelopen jaar meester Gert en meester Jos beiden aan kanker zijn overleden. Een leerling uit de onderbouw heeft op dit moment leukemie. Simon wilde zich hier voor inzetten, en ik, papa, natuurlijk ook.

Fietsen voor kanker. De Alpe op. Goh… weet je wel waar je aan begint? Nee. Eigenlijk geen idee. 🙂 We waren al wel zo realistisch dat dit niet een project zou zijn voor 2012, dat zou te kort dag zijn. Maar, dan misschien wel voor 2013.

Allereerst moesten we maar eens gaan polsen of dit geen bevlieging was. We kochten voor Simon een 2e hands racefiets puur om te kijken of hij er écht voor wilde gaan. Samen met mij begonnen we enthausiast met trainen.  Wilden we echter écht die Alpe op, dan hadden we aan 2 voorbladen te weinig; we hadden een ‘bergversnelling’ nodig.  In 3 maanden bewees Simon dat het geen bevlieging voor hem was, en dat hij er echt voor wilde gaan. Augustus 2011 kochten we dan ook 2 nieuwe racefietsen, allebei met een 3e voorblad; de bergversnelling.

Januari 2012 werd er bij De Cirkel in Rheden een spinningmarathon georganiseerd. Deze spinningmarathon was bedoeld om geld bij elkaar te sponsoren t.b.v. de Wurfbainstichting. Een stichting die jeugdverenigingen in Rheden financieel ondersteunt uit de opbrengsten van het kapitaal van de stichting. Maar, omdat met de hedendaagse rentestanden dit vermogen niet voldoende rendeert, werd met deze actie gepoogd het vermogen te vergroten. Waar Simon eigenlijk te jong was om met spinning lessen mee te kunnen doen, heeft hij het gepresteerd om 3 uur achter elkaar te spinnen! Chappeaux.

Foto: ©Rob Pietersma

In april volgde de “Posbank 6×6”. Een fiets- maar ook wandelevenement waarvan de opbrengst ook ten gunste van de Alpe d’HuZes 2013 actie komt. Simon was zelf al een paar keer de Posbank op gefietst, maar, dat lukte net 4 a 5 keer. Het minimum aantal keer wat je bij de Posbank 6×6 naar boven moest betrof 6x, en dus had Simon zich niet opgegeven. Op de dag zelf vroeg de organisatie hem waarom hij niet mee deed, met zijn antwoord “ik redde die 6 keer niet”. Uiteindelijk hebben we hem op het laatste moment nog ingeschreven, en hij verbaasde iedereen door notabene 18x de Posbank op te fietsen.

Dit jaar kregen we het bericht dat er binnen Team Pa een plek vrij was voor het jaar 2013. Het aantal inschrijfplekken voor de Alpe d’HuZes is beperkt, en aangezien bestaande teams zich bij voorinschrijving mogen opgeven, zal een individuele inschrijving uitgeloot moeten worden. Ook Team PA was al ingekrompen, want waar ze eerst met 2 teams mee deden, wordt er nu met een team gefietst. Maar ja… één plek, en we zijn met z’n tweeën. Nou… dan moet Simon maar gaan. Maar… helaas… dat kon ook weer niet.  Bij het steeds groter wordende evenement gelden steeds strengere regels, ook voor de (gezondheid van de) deelnemers. Kinderen mogen niet zonder 1:1 begeleiding de berg op, en mogen ook niet afdalen. Tsja… aan de ene kant erg jammer, maar aan de andere kant wel te begrijpen. Dit jaar ga ik alleen de Alpe op, zonder Simon.

Of toch niet ??? Je leest het in het volgende verslag.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen