Inbreker of Overvaller sneller pakken met Burgernet!! Ook voor ondernemers!

“We luisteren nog onvoldoende naar onderbuikgevoelens…”

“We luisteren nog onvoldoende naar onderbuikgevoelens…”

Een overval op een winkel, restaurant of bedrijf is helaas meer regel dan uitzondering. Het laat diepe sporen na. De impact voor de ondernemer en zijn medewerkers is enorm. Populaire televisieprogramma’s als Opsporing Verzocht en Ter Plaatse zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse huiskamer.

Burgernet is geen televisieprogramma, maar bevordert wel de veiligheid in de woon- en werkomgeving. Het unieke samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie heeft zich in het afgelopen jaar duidelijk bewezen.

In de veel regio’s hebben het gros van de gemeenten zich aangesloten bij dit veelbelovende initiatief. En het kost de ondernemer en zijn medewerkers niets. “De meerwaarde van dit initiatief zit hem in de extra ogen en oren. We leggen een net neer over een geografisch gebied om de verdachte te pakken,” aldus een woordvoerder van Burgernet. Bij Burgernet draait het om niet meer dan een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. Hoe meer mensen zijn aangesloten bij Burgernet, des te groter de kans op succes. Burgernet: “In 2008 is Burgernet in vier verschillende regio’s in Nederland als pilot gestart. We zitten landelijk nu op meer dan 1 miljoen deelnemers.”

Signalement

Diefstal, geweld, roof, inbraak, overval. Veel ondernemers hebben er helaas al eens mee te maken gehad. Ondernemers kunnen volgens Burgernet hun bijdrage leveren door bijvoorbeeld de diensttelefoon van elke medewerker te laten aansluiten op Burgernet. Met als inzet die inbreker of overvaller sneller te pakken. “Er komt een melding bij de politie binnen en de meldkamer verstuurt een bericht aan alle Burgernetdeelnemers in het gebied van het incident. Dat bericht kan een signalement van een persoon of voertuig betreffen en wordt als ingesproken bericht of als tekstbericht per sms verstuurd. Neem een winkeldiefstal. Dan krijgen alle Burgernetdeelnemers een bericht: ‘Er is net een winkel beroofd. De dief met dat en dat signalement loopt hier in de buurt van het winkelcentrum rond. Heb je hem gezien?’. Maar ook bij vals geld kun je zo snel handelen.”

Naast telefonische berichten verstuurt Burgernet ook emails om de burgernet deelnemers alert te maken op bepaalde criminaliteit in de buurt of als getuigenoproep bij een voorgevallen incident, zoals een overval of een inbraak.

Drempel

Alle ondernemers kunnen zich bij Burgernet aansluiten: van winkelier tot kantoor. “Ook mensen die op kantoor zitten, kunnen een bijdrage leveren. Neem een vluchtauto op een bedrijventerrein, die volgens het bericht van de politie over de brug in noordelijke richting rijdt. Iedereen kan een bijdrage leveren, heel eenvoudig door goed uit te kijken en terug te bellen als je iets ziet. We willen mensen alerter maken. Het is een kleine moeite. We zijn eerst begonnen met het werven van burgers, maar zetten nu sterk in op ondernemers en mensen die verder kijken, zoals taxi- en buschauffeurs en beveiligingsmedewerkers. Zij bestrijken een groot gebied.” Koeman merkt dat de drempel voor sommigen om verdachte situaties bij de politie te melden nog te hoog is, maar dat is volgens hem nergens voor nodig. “We luisteren nog onvoldoende naar onderbuikgevoelens. Als iemand al een tijdje op een hoekje staat, kan dat verdacht zijn. Je kunt zo iemand aanspreken, vragen of hij iemand zoekt bijvoorbeeld. Het is echter niet de bedoeling dat we angstig worden.”

Database

Zoals gezegd zijn er voor de burgers en ondernemers geen kosten verbonden aan dit project. Burgernet: “De kosten komen voor rekening van de deelnemende gemeenten en de politie. Er zal toch een medewerker moeten zijn die de database bijhoudt en je hebt natuurlijk belkosten.”

Bedrijven die zich met hun medewerkers willen aansluiten, kunnen zich aanmelden bij www.burgernet.nl. Tevens kunnen ze hier terecht voor de contactgegevens van de gemeente waar binnen de bedrijven gevestigd zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen