Tentoonstelling archeologische vondsten Velp

VELP – Een aantal Velpenaren hebben het initiatief genomen om interessante bodemvondsten uit 2008 in Velp, aan scholen en publiek te tonen. Deze tentoonstelling zal in september en oktober 2013 plaatsvinden.

VELP – Een aantal Velpenaren hebben het initiatief genomen om interessante bodemvondsten uit 2008 in Velp, aan scholen en publiek te tonen. Deze tentoonstelling zal in september en oktober 2013 plaatsvinden.

In plangebied Elsweiden werden in 2008, door RAAP Archeologisch Adviesbureau, grondsporen en vondsten aangetroffen uit vroege ijzertijd, Romeinse tijd en vroege middeleeuwen. Volgens deskundigen is dit een uniek stuk bodemarchief binnen de gemeentegrenzen.

Met het voornemen van een educatieve expositie hebben de Velpenaren brede steun gevonden bij diverse instanties en organisaties, waaronder de Gemeente Rheden, de plaatselijke Oudheidkundige Kring, de regio archeoloog en de Archeologische Werkgemeenschap Nederland.

Historie opgravingen

Op het Elsweidenterrein in Velp-Zuid werden in 2008 grondsporen uit de Vroege IJzertijd, Romeinse tijd en vroege Middeleeuwen gevonden in een groot archeologisch onderzoek op de nieuwbouwlokatie van de Brede School ’t Kasteel en een appartementencomplex. Deze kwamen aan het licht na de sloop van gebouwen van Woningbouwvereniging Vivare. Na proefboringen en proefsleuven door archeologen in 2006, was er wel de verwachting dat er enige archeologische resten aangetroffen zouden worden, maar zo grootschalig en bijzonder, zeker niet. Dit maakt het complex vondsten voor de Gemeente Rheden uniek, aldus de regio-archelogen. Op deze plek heeft o.a. een boerderij uit de Midden-Romeinse tijd gestaan. De sporen in het zand vormden de laatste resten daarvan. De boerderij was meer dan 30 meter lang en 10 meter breed. Deze bestond uit een apart staldeel en een woondeel. Op een ander deel van het terrein werden vondsten gedaan uit de late middeleeuwen. Het meest in het oog springend was een deel van een omgrachting waarlangs de funderingen van een brug zijn blootgelegd. De brug gaf waarschijnlijk toegang tot het terrein waarop een herenboerderij heeft gestaan. De boerderij werd niet aangetroffen. Wel werden er in de vele waterputten allerlei dakpannen en bakstenen gevonden. Wellicht aardig voor de toekomst is dat de sporen nog verder doorliepen onder de bebouwing die niet gesloopt werd.

Tentoonstelling

De tentoonstelling in september en oktober 2013 moet aansluiten op het lesprogramma voor het vak Geschiedenis en Mens en Maatschappij binnen het basis- en voortgezet onderwijs. In deze periode behandelt het onderwijs de onderwerpen Romeinen en het begin van de Middeleeuwen. De initiatiefnemers hopen dan ook alle Velpse scholen hiervoor enthousiast te krijgen. Deze worden hiervoor benaderd. Daarnaast is het brede publiek ook van harte welkom.

De organisatie zoekt voor de periode september-oktober 2013 een geschikte locatie liefst in het centrum van Velp. De locatie zal een maand lang nodig zijn voor de opbouw, de tentoonstelling en de afbraak van de activiteit. Hiervoor zoeken zij een gratis locatie of een tegen een zeer vriendelijk huurbedrag. De organisatie zoekt ook sponsoren van de activiteit.

 

Geïnteresseerden en belangstellenden zijn zaterdag 20 oktober van harte welkom kennis te nemen van de plannen, de organisatie van Museum Velp licht tussen 10.00-16.30u de plannen toe in de promotietentoonstelling. Voor kinderen worden er activiteiten georganiseerd.

 

Meer informatie: J. Withaar, mail:  [email protected] en www.museumvelp.nl

Foto,s: Museum Velp/J.Withaar

 

Deel dit bericht via Social Media!!

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen