Gemeente Rheden ontziet inwoners bij nieuwe bezuinigingsronde

De Rhedense begroting voor 2013 en de meerjarenbegroting 2014-2016 zijn deze week afgerond en voor besluitvorming naar de gemeenteraad verzonden. Het college van B&W presenteert een begroting waarin voor de periode tot en met 2016 voor € 10,7 miljoen wordt bezuinigd. Dit resulteert in een overschot van € 0,9 miljoen in 2016. 

De Rhedense begroting voor 2013 en de meerjarenbegroting 2014-2016 zijn deze week afgerond en voor besluitvorming naar de gemeenteraad verzonden. Het college van B&W presenteert een begroting waarin voor de periode tot en met 2016 voor € 10,7 miljoen wordt bezuinigd. Dit resulteert in een overschot van € 0,9 miljoen in 2016. 

Verantwoordelijk wethouder Ronald Haverkamp toont zich tevreden met de begroting voor de komende jaren: “Het klinkt misschien raar, maar ik ben een blije wethouder. Uiteraard niet vanwege de bezuinigingen, maar wel omdat we erin zijn geslaagd om onze inwoners te ontzien. Die gaan hier niets van merken: de lokale belastingen gaan niet omhoog en de voorzieningen blijven in stand. 

Naast bezuinigen ook blijven investeren

Om belangrijke voorzieningen voor inwoners in stand te houden, zet het college in op meer regionale samenwerking en het waar mogelijk meer verantwoordelijkheid neerleggen bij de inwoners. Daarnaast moet er ook ruimte zijn voor vernieuwing. Wethouder financiën Ronald Haverkamp benadrukt: ”Als college willen we op een verantwoorde manier blijven investeren en vernieuwen. Dit doen we door het verbeteren van de dienstverlening van de gemeente, het reserveren van geld voor een nieuw binnenzwembad en het blijven inzetten op duurzaamheid met het programma Rheden CO2- neutraal.” 

Lucht uit de begroting

Rheden heeft een reorganisatie achter de rug die heeft geleid tot lagere kosten voor de bedrijfsvoering. Daarnaast zijn voor veel projecten en activiteiten de reserves en voorzieningen naar beneden bijgesteld waar dat mogelijk was. Dit geldt onder andere voor Traverse Dieren en de onderwijshuisvesting. Afspraak met de provincie was dat de gemeente reeds gemaakte kosten voor het project Traverse Dieren kan verrekenen met de totale gemeentelijke bijdrage. Dat betekent dat nu een bedrag van € 3,3 miljoen is afgeboekt. Kortom: snijden in eigen huis en lucht uit de begroting halen. 

Presikhaaf Bedrijven

De veranderingen binnen de sociale werkvoorziening Presikhaaf Bedrijven brengen extra kosten met zich mee. Deze kosten zitten nu ook verwerkt in de meerjarenbegroting. Met de val van het kabinet is de Wet Werken naar Vermogen controversieel verklaard. Hierdoor is de rijksbijdrage van € 11, 9 miljoen aan de reorganisatie van Presikhaaf Bedrijven nog niet uitgekeerd. Dat bedrag moeten de gemeenten nu dus zelf reserveren. 

Geen stijging van rioolrecht

De voorziene stijging van het rioolrecht van €10 per huishouden in 2013 is geschrapt. Dit was mogelijk door gunstige aanbestedingen en een intensievere samenwerking met regiogemeenten en het waterschap. 

Gemeenteraad besluit op 6 november

Er is met  € 10,7 miljoen meer bezuinigd dan het voorziene tekort van € 9,7 miljoen. Hiermee wil het college de benodigde ruimte creëren om in te spelen op ontwikkelingen in de toekomst. Hoe het nieuwe regeerakkoord financieel voor de gemeenten uitpakt is nog niet duidelijk. De gemeenteraad neemt 6 november een besluit over de programmabegroting.

Een belangrijk verschil met de begroting van vorig jaar is dat het toen ging om structurele bezuinigingen. Nu was het doel om een pakket van eenmalige bezuinigingen samen te stellen om de tijdelijke tekorten in de periode 2014-2016 te kunnen opvangen.

Deel dit bericht via Social Media!!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen