Tweede Kamerverkiezingen op 12 september

Op woensdag 12 september 2012 kunt u uw stem uitbrengen voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer. In dit bericht leest u wat u kunt doen als u in een andere gemeente wilt stemmen, of als u iemand wilt machtigen om voor u te stemmen. 

Op woensdag 12 september 2012 kunt u uw stem uitbrengen voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer. In dit bericht leest u wat u kunt doen als u in een andere gemeente wilt stemmen, of als u iemand wilt machtigen om voor u te stemmen. 

Daarnaast leest u waar u in de gemeente Rheden de verkiezingsborden vindt.
Iemand machtigen of de stem in een andere gemeente uitbrengen
Als u kiesgerechtigde bent, heeft u inmiddels uw stempas ontvangen. U bent kiesgerechtigd indien u ouder bent dan 18 jaar en de Nederlandse nationaliteit bezit.
Mocht u op 12 september 2012 niet aanwezig zijn in de gemeente Rheden en wilt u uw stem niet verloren laten gaan, dan kunt u als kiesgerechtigde inwoner van de gemeente kiezen voor twee alternatieven:

1. Stemmen in een andere Nederlandse gemeente (bijvoorbeeld omdat u daar verblijft op 12 september 2012).
Hiervoor komt u met uw stempas en legetimatiebewijs naar gemeentehuis. We zetten uw stempas dan aan de achterzijde om in een kiezerspas, waarmee u kunt stemmen in een stembureau naar keuze in heel Nederland.

2. Een kiesgerechtigde persoon machtigen om een stem voor u uit te brengen.(bijvoorbeeld omdat u op 12 september 2012 in het buitenland verblijft). Als u iemand uit uw eigen gemeente wilt machtigen kan dit op de achterzijde van uw stempas. Daar staat beschreven hoe u dit kunt doen.
Wilt u iemand machtigen die in een andere Nederlandse gemeente woont kan dit via het formulier Verzoek om bij volmacht te mogen stemmen TK-2012 model L8. Indien het verzoek wordt ingewilligd ontvangt de gemachtigde een machtiging op zijn/haar adres waarmee een stem tegelijk met zijn/haar stem kan worden uitgebracht. Let op, dit verzoek moet uiterlijk 29 augustus bij ons binnen zijn.
U kunt het formulier van uitprinten, invullen en ondertekenen. Vervolgens kunt u het formulier en een kopie van uw legitimatiebewijs per post opsturen naar:
Gemeente Rheden
t.a.v. Inwonerszaken – Burgerzaken
Postbus 9110
6994 ZJ De Steeg

Machtigen via stempas
Als u eind augustus uw stempas ontvangt, is het ook mogelijk om zelf een persoon te machtigen via uw stempas; deze gemachtigde moet dan wel kiesgerechtigd zijn in de gemeente Rheden.
Hoe dit werkt staat op de achterzijde van de stempas vermeld.

Locaties verkiezingsborden
In de gemeente staan op 10 locaties verkiezingsborden waar politieke partijen hun campagneposter op kunnen plakken. De verkiezingsborden vindt u op onderstaande locaties:
Velp : op De Overtuin, tegenover Hoofdstraat 106.
Velp : nabij het kruispunt Pres.Kennedylaan met Waterstraat/Reigerstraat.
Velp : op Arnhemsestraatweg nabij de T-splitsing met Zaalboslaan.
Rheden : nabij het kruispunt Oranjeweg met Laakweg.
De Steeg : bij het Gemeentehuis nabij Hoofdstraat 3.
Ellecom : op Zutphensestraatweg, nabij de T-splitsing met Ellecomsedijk.
Laag-Soeren : op de Harderwijkerweg nabij de T-splitsing met Rozesteinseweg.
Dieren : in het winkelcentrumgebied op Callunaplein, nabij de Bruna (nr 108).
Dieren : nabij de kruising Harderwijkerweg met Burg. de Bruinstraat.
Dieren/Spankeren: nabij de T-splitsing Spankerenseweg met Kanaalweg.
Politieke partijen kunnen hier zelf hun campagneposters plakken, nieten is niet toegestaan. De posters mogen niet groter zijn dan A2-formaat.

Stemlocaties en kandidatenlijst
Informatie over de stemlocaties en de kandidatenlijst worden eind augustus bij u thuis bezorgd. Deze informatie vindt u tegen die tijd binnenkort ook op deze website www.rheden.nl.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september, gaat u dan naar de website www.verkiezingen2012.nl.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen