Wijkvernieuwing Velp Zuid officieel van start

Foto:

VELP – Op woensdagochtend 30 mei hebben Eric Angenent, directeur van Vivare en wethouder Ron König van de gemeente Rheden de raamovereenkomst voor de herstructurering van Velp Zuid ondertekend. De ondertekening werd gevierd in aanwezigheid van het Wijkplatform Velp Zuid en de huurder vereniging.

VELP – Op woensdagochtend 30 mei hebben Eric Angenent, directeur van Vivare en wethouder Ron König van de gemeente Rheden de raamovereenkomst voor de herstructurering van Velp Zuid ondertekend. De ondertekening werd gevierd in aanwezigheid van het Wijkplatform Velp Zuid en de huurder vereniging.

In de overeenkomst staan de afspraken die ertoe moeten leiden dat omstreeks 2025 Velp Zuid een onderscheidende, aantrekkelijke wijk is, met een gevarieerd woonaanbod voor lage- en middeninkomens, levendig en leefbaar, schoon en veilig. De ondertekening van de raamovereenkomst is de formele start maar aan de uitvoering van de wijkvernieuwing wordt al een paar jaar gewerkt. Voor Vivare gaat het om in totaal een kleine zevenhonderd woningen die een kwaliteitsverbetering moeten ondergaan. De gemeente Rheden draagt zorg voor de verbetering van de openbare ruimte.

Samen met het wijkplatform Velp Zuid, instanties en bewoners, wordt doorgewerkt aan de vernieuwing en verbetering van de wijk.

Beter wonen

Vivare werkte het afgelopen jaar plannen uit voor nieuwbouw en renovatie van circa 280 woningen in en rond de Troelstrastraat en het Van Kolplein. In de plannen werd ook de verbetering van het openbaar gebied meegenomen. Verder zijn er vier modelwoningen in de Troelstrastraat gerealiseerd. Ook zijn samen met bewoners nieuwbouw- en renovatievarianten voor het Van Kolplein uitgewerkt.

Leefbaarheid

Op het gebied van leefbaarheid zijn eveneens mooie resultaten geboekt. Zo is in mei 2011 een groenmarkt gehouden, waarop de prijs voor de mooiste boom of geveltuintje is uitgereikt. Bewoners, gemeente en Vivare staken daarnaast gezamenlijk de handen uit de mouwen tijdens een grote opruimdag van zwerfafval. Verder plaatste de gemeente in samenwerking met het Wijkplatform Velp Zuid hondenpoepbakken. En tijdens een ‘wijkschouw’ bekeken bewoners en professionals samen de problemen van een deel van de wijk. Deze sociale activiteiten vergroten nu al de binding tussen buurtbewoners en zetten mensen samen aan het werk.

Gebiedsteam

Sinds 2009 is in Velp Zuid een gebiedsteam actief. In dit team werken politie, Carion, Vivare en gemeente samen aan de overlast, verrommeling en achterstallig onderhoud. Maar er is ook aandacht voor individuele problematiek: men signaleert, zoekt oplossingen en verwijst door naar geëigende instanties. Ook dit draagt bij aan een verbeterde leefomgeving.

Wijkvisie

‘Goed voor mekaar’ is het motto van de wijkvernieuwing Velp Zuid. De wijkvisie Velp Zuid Straks (uit 2009) van gemeente, Wijkplatform en Vivare is hiervoor uitgangspunt. Hierin staat in grote lijnen wat er moet gebeuren om de wijk te vernieuwen. Partijen streven bijvoorbeeld naar een gevarieerd woningaanbod, meer openbare ruimte, meer parkeerruimte en een betere leefbaarheid. Op basis van de wijkvisie is daarna het uitvoeringsprogramma gemaakt: hierin staan de projecten beschreven op fysiek en sociaal terrein om de doelstellingen te verwezenlijken. Deze projecten worden jaarlijks vertaald in een werkplan.

 

Foto: Ron Oostveen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen