Lorentzhuis blijkt na inspectie brandonveilig

Foto:

VELP – Het Lorentzhuis in Velp waar ruim honderd ouderen wonen, is vorige week brandonveilig verklaard na een brandweerinspectie in het verouderde gebouw. Het is nog niet duidelijk of het Lorentzhuis moet worden ontruimd.

VELP – Het Lorentzhuis in Velp waar ruim honderd ouderen wonen, is vorige week brandonveilig verklaard na een brandweerinspectie in het verouderde gebouw. Het is nog niet duidelijk of het Lorentzhuis moet worden ontruimd.

 

Met dit nieuws hoopt Innoforte dat haar bewoners van het Lorentzhuis tijdelijk kunnen in trekken in Casa Intermezzo, een tijdelijk onderkomen van diverse zorginstellingen van Innoforte. Innoforte is van plan om het Lorentzhuis geheel te renoveren en is daarom op zoek naar een tijdelijk onderkomen voor de bewoners. Over Casa Intermezzo is echter nog een hele discussie aan de gang. Het Rhedense college had Casa Intermezzo al in augustus van 2010 willen slopen.
Toch bleek tijdens de laatste raadsvergadering dat de Rhedense politieke partijen naar een oplossing proberen te zoeken. Het Casa Intermezzo kan volgens hen ook verplaatst en verkleind worden. Het college wil zich echter in verband met gemaakt afspraken na klachten aan de afspraak houden Casa Intermezzo te sluiten en wil hiermee starten op 15 november, tijdens de verbouwing van het Lorentzhuis.
Nu blijkt dat het Lorentzhuis onveilig is, moet er snel naar een serieuze oplossing gezocht worden. De brandweer gaf aan dat het Lorentzhuis of helemaal verbouwd moet worden, of op zo’n manier aangepast moet worden dat de ouderen meer tijd hebben om te vluchten. Het college van Rheden is het met dat laatste niet eens en eist nu van Innoforte binnen twee weken een serieus plan van aanpak te hebben ontvangen waarin organisatorische regels en bouwkundige maatregelen worden aangedragen.
Ook in 2007 bleek na brandweerinspectie al dat er te veel mensen in het Lorentzhuis zouden wonen ten aanzien van de brandveiligheid. De gemeente Rheden eiste toen al een opnamestop zodat er geen nieuwe bewoners meer in zouden trekken, maar dat is nooit gebeurd. Als Innoforte zich wel aan de afspraak had gehouden, zouden er nu circa dertig ouderen in het Lorentzhuis wonen, een stuk minder om zich zorgen om te maken.
 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen