Feest der herkenning in Museumwoning Zut en Zo

DIEREN – Sinds kort is er aan de Geitenbergweg te Dieren een museumwoning. Er is van alles te zien uit de vijftiger jaren: potten en pannen, radio’s, televisies en meubilair. Ook u kunt er een kijkje nemen.

Aan de Geitenbergweg, schuin tegenover de Lonka fabriek, staat een heel gewoon rijtjeshuis, een voormalige arbeiderswoning van Thomassen Rheden. Dit huis is gebouwd in 1954 en ruim 20 jaar lang woont Inge Luimes hier, zij is ook de initiatiefneemster van de Museumwoning.
Aan de buitenkant van de woning is niet zo heel veel te zien behalve een bordje in de vorm van soort groot visitekaartje op de voordeur. Eenmaal binnen, waan je je in een geheel andere tijd, overal waar je kijkt, alles in de stijl en kleuren van toen. Niet alleen de keuken, nee ook de slaapkamers, de woonkamer en de tuin ademen de sfeer van vroeger uit.
ezsa3pwqej4kilmhmepkguqoj
Een feest van herkenning voor ouderen, en een ontdekking voor kinderen, zij krijgen zo te zien hoe hun opa en oma er in hun tijd bij zaten. Geen breedbeeld tv, Playstation, magnetron of computer, internetbankieren was er nog niet. Geld werd bewaard in een soort van geldtrommel, daarin zaten allerlei gleufjes waardoor je het geld in een bepaald vakje stopte. Er werd een huishoudboekje gebruikt. Centrale verwarming…? Kolenkachel zal je bedoelen! Heel snel een kop koffie maken? Niet echt! Koffiebonen malen, water koken en met de hand koffie zetten. Weet u dat nog?
Hoe het begon
“Het is allemaal zo’n 25 jaar geleden toen ik begon met verzamelen van spulletjes uit de jaren ‘50. Gewoon om dat ik dat leuk vond. Het gaf herkenning aan het ouderlijk huis en aan dat van mijn grootouders. Het eerste stuk van de verzameling was een lepelrek, daarna was ik helemaal verkocht. Toen ik hier kwam wonen, heb ik mij verdiept in de geschiedenis van de buurt en veel met buurtbewoners gesproken omdat ik meer wilde weten over het leven van toen, omdat ik die tijd niet had meegemaakt, ik was er nog niet.”
hhwqh6ylmp4sp3icjgyxof8t6
“Ik ben altijd blijven verzamelen, en dat doe ik vandaag nog. Steeds weer vind ik dingen die ik nog niet heb. Van de week ga ik zelfs ergens een kinderwagen ophalen en vorige week kreeg ik nog een originele strijkplank. Ik zal wel nooit klaar zijn met de verzameling. Het is een hobby, maar wel eentje die ik wil delen met anderen. Ik wil de  kinderen op mijn school iets bijbrengen, ook een soort ontmoetingsplaats zijn in de buurt en echt oude mensen die in een instelling wonen bij mij thuis laten komen en hen dit allemaal laten zien,” Aldus Inge Luimes.
Niets in vitrines of kasten
Bij een doorsnee verzamelaar staan spullen in een vitrine of is er een kamer voor vrijgemaakt. Dat is niet zo bij de museumwoning, Inge is nog niet zo lang bezig met haar project, de kinderen zijn het huis uit en nu is de tijd gekomen om haar woning langzaam aan om te toveren tot museumwoning. Daarin zal zij heel ver gaan, het meublement is al jaren vijftig, er staat een radio en tv en een platenspeler staat op haar verlanglijstje. Ook komt er een kolenkachel in de woonkamer. Zelfs het kleinste kamertje wordt in de sfeer van toen gebracht. Een echte moestuin zoals er in die tijd was wil ze gaan maken, maar nóg verder gaat ze.
m60sk8s7fjcn79mye4xtokeqh
Huis in oude staat
Er staat een gesprek gepland met de woningstichting, Luimes wil heel graag de schrootjes en balken verwijderd hebben. Ook de keuken en badkamer moeten er aan geloven, een complete renovatie staat er gepland. Terug naar toen dus, alles in oude staat terugbrengen, Inge heeft veel vertrouwen in het komende gesprek. De woningstichting heeft al meer van dit soort verzoeken gehad en uitgevoerd. Zo zijn er in Arnhem nog vrij recent museumwoningen opgeleverd. 
“Ik wil zoveel mogelijk alles in originele staat van 1954 terugbrengen, maar concessies zal je blijven doen, het dient, zoals met de elektriciteit bijvoorbeeld veilig te blijven. Zo wordt de bedrading in oude lampen  vernieuwd en ik kan slecht de centrale verwarming uit het huis laten verwijderen. Dat komt ook terug in de naam, het is Zut en Zo. Het is zoveel mogelijk in de stijl, maar dat kan niet met alles, al past het wel allemaal bij elkaar”, aldus Luimes.
aswadkfeve1fufg9gy5o2j2vd
Wie denkt dat Luimes de enige is met een museumwoning, heeft het mis. Er zijn op dit moment 176  museumwoningen (met verschillende tijdperken) in het land. Er staat een ontmoeting gepland met iemand die in Utrecht een museumwoning wil gaan starten. Ook doet Luimes zelf nog wel eens ideeën op, bij onder andere het Openlucht Museum in Arnhem en in de boeken die zij hierover heeft.
Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u een bezoek brengen aan de Museumwoning Zut en Zo? Dat kan op afspraak
(Bijdrage: Peter de Waard, foto’s: Dennis de Ruiter)
tptps59tovmwkhv2xyj845c9m
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen