Rob Koekkoek kandidaat voor algemeen bestuur Waterschap Rijn en IJssel

Foto: www.rheden.vvd.nl/

DE STEEG – Rob Koekkoek heeft zich voor de tweede maal kandidaat gesteld om zitting te nemen in het bestuur van Waterschap Rijn en IJssel. Zes jaar geleden stelde de heer Koekkoek zich ook al beschikbaar, maar hij staat nu heel wat hoger op de kandidatenlijst.

Rob KoekKoek:
“Ik heb altijd al iets gehad met water, daar gaat mijn interesse nog altijd naar uit. Wij als VVD Rheden en ik ook als persoon, willen er voor zorgen dat het waterschap haar taken goed uit kan blijven voeren de komende jaren. De ervaring is dat lang niet iedereen weet wat het waterschap nu eigenlijk allemaal doet. “Dat is ook logisch want het is een organisatie die goed is georganiseerd en doet waarvoor zij bestaan, in hoofdzaak zorgen voor waterafvoer en veiligheid ten opzichte van het water.”

Onderstaande uiteenzetting heeft de heer Koekkoek opgesteld om mensen meer inzicht en bekendheid te geven aan het werk van het waterschap.

Waterschap: wat, hoe, waarom

Taken
Elk waterschap zorgt voor het waterbeheer in haar werkgebied. De kerntaken van een waterschap in Nederland zijn het watersysteembeheer (de kwantiteit, kering en waterkwaliteit) en zuiveringsbeheer (zuivering van afvalwater).

  • Waterkeringszorg: Zorg voor de veilige dijken
  • Waterkwantiteitsbeheer: Afvoer van overtollige water uit het agrarisch gebied en de dorpen en steden, vaak bemaling.
  • Waterkwaliteitsbeheer: Zorgen voor schoon water in de sloten en open water
  • Zuiveringsbeheer: De zuivering van afvalwater.

Anders gezegd, een waterschap is een bestuursniveau dat de waterhuishouding behoort te controleren en te regelen. Soms heeft een waterschap ook de verantwoordelijk voor wegenbeheer en vaarwegenbeheer.

Bestuur
Het algemeen bestuur van het waterschap wordt gekozen voor een periode van vier jaar door middel van de waterschapsverkiezingen. Het dagelijks bestuur bestaat uit een dijkgraaf en (hoog)heemraden.

Historie
Waterschappen behoren tot de oudste instituties van ons staatsbestel. Zij vormen letterlijk de basis van ons ‘poldermodel’: van oudsher hebben waterschappen de taak namens de bewoners van een bepaald gebied de waterhuishouding te regelen. In polders is dat in eerste instantie de zorg voor de waterstand. Weliswaar hebben gemalen vrijwel overal de taak van de windmolen overgenomen, maar nog altijd blijft het land niet vanzelf droog. Het buiten houden van het water is van oudsher een algemeen belang, waarbij polderbewoners genoodzaakt waren samen te werken. Uit die noodzakelijke samenwerking zijn de waterschappen ontstaan.

Geld
Om de taken van het waterschap uit te voeren is geld nodig. Daarvoor heffen de waterschappen de waterschapslasten (omslag). Er zijn verschillende tarieven voor huiseigenaren, agrarische gronden en categorieën eigenaren en belanghebbenden verschillende tarieven.

Toekomst
Het werkterrein van het waterschap wordt wel breder geïnterpreteerd, ook bij het waterschap Rijn en IJssel. Op zich is daar geen bezwaar tegen als er geen andere spelers in het werkveld zijn die daar voor zorgen. Maar die zijn er naar mening van de VVD wel. Een waterschap hoeft geen natuur te beheren, dat kunnen de natuurbeheersorganisaties, landgoederen en boeren veel beter. Onder beter verstaat de VVD qua beheer (inhoudelijk) maar ook goedkoper; zij zijn er op ingericht en toegerust. Om de kosten voor de bewoners van het werkgebied van het waterschap beperkt te houden is de VVD voorstander van het alleen uitvoeren van de kerntaken.

Kijk voor meer informatie op:

Verkiezingsprogramma:
http://vvdgelderland.nu/waterschapsverkiezingen/waterschap-rijn-en-ijssel/verkiezingsprogramma/

Algemeen:
http://vvdgelderland.nu/vvd-ws-rijn-en-ijssel-zet-op-kennis-en-kunde/

Waterschap Rijn en IJssel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen