Paul van Tongeren geeft lezing over “Deugdethiek en levenskunst” in Velp

Foto:

VELP – “Deugdethiek en levenskunst” is het thema van de lezing die Paul van Tongeren geeft op zondag 22 februari. De lezing is georganiseerd door de Sprang, de cultureel- spirituele afdeling van de “Vrijzinnigen Velp” en vindt plaats in haar centrum aan de Dr. Fabiusstraat 12, te Velp.

De hedendaagse filosofie van de levenskunst is nauw verwant aan de grote traditie van de deugdethiek. Deze ethiek probeert aan te geven wat er van belang is voor een manier van leven waarin het leven echt de moeite waard is.

In Aristoteles’ benadering ben je gelukkig als je leeft op een manier zoals leven bedoeld is. Deugden als matigheid, moed, verstandigheid en rechtvaardigheid helpen dit doel te realiseren.

In plaats van deze kardinale deugden stelt de hedendaagse levenskunstfilosofie echter liever autonomie en authenticiteit centraal; de mens als architect van haar eigen bestaan. Zij heeft echter weinig oog voor het gegeven dat het leven maar zeer ten dele maakbaar is. Wij zijn te snel geneigd om het leven te maken op een manier zoals wij denken dat het leven zou moeten zijn. We moeten leren ontvankelijk te worden voor datgene wat zich aandient, wat andere mensen laten zien. Dit kunnen maakt het leven tot een zinvolle en mooie aangelegenheid, die de moeite waard is.

Paul van Tongeren is hoogleraar de Radboud Universiteit in Nijmegen en de KU in Leuven. Hij is vooral werkzaam op het gebied van het Nietzsche-onderzoek en op dat van de fundamentele wijsgerige ethiek en haar geschiedenis.

In 2013 ontving hij de Socratesbeker voor zijn boek “Leven is een kunst”. De Socratesbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan het meest prikkelende en oorspronkelijke Nederlandstalige filosofieboek. Van Tongeren schreef volgens de jury een “waarlijk filosofisch boek”. Zij roemt de mild polemische wijze waarop Paul van Tongeren in zijn boek de tekortkomingen van de in ons ons land zo populaire levenskunstfilosofie aan de kaak stelt, die volgens Van Tongeren weinig oog heeft voor de mens zoals die werkelijk is: machteloos, zwak, kwetsbaar. In weerwil van de populaire gedachte dat de mens architect van zijn eigen bestaan is, laat hij zien dat het leven maar zeer ten dele maakbaar is.

Zondag 22 februari, Dr. Fabiusstraat 12, te Velp, aanvang 10:30, tot 12:00

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen