Lezing Gety Hengeveld over oorlog en verzet in Velp

Foto: Gety Hengeveld

VELP – Iedereen is welkom op woensdagmiddag 18 februari in Nieuw-Schoonoord (v/h Avondzon). Mevrouw Gety Hengeveld leest verhalen voor die zij noteerde voor het boek Verborgen in Velp – nooit vertelde verhalen over moed, verzet en onderduikers.

In de Tweede Wereldoorlog was er groot en klein verzet in Velp, waardoor meer dan 600 (ook Joodse) onderduikers in dit dorp een schuilplaats vonden. De vaak indrukwekkende verhalen zijn, mede door de getoonde recente en historische foto’s, ook interessant voor niet-Velpenaren.

Verborgen in Velp is zonder winstoogmerk uitgegeven door Stichting Velp voor Oranje. Binnenkort verschijnt een 2e druk. Het boek is na afloop van de lezing verkrijgbaar à € 14,95 en is ook te koop bij boekwinkels. €5,– hiervan wordt bestemd voor het Monument voor moedige mensen in WO2, dat binnenkort wordt geplaatst in het plantsoen voor Nieuw-Schoonoord.

Bevrijdingsfilm
Het Gelders Archief heeft de film, die Dr. Van Griethuysen maakte op de dag van de Bevrijding van Velp op 16 april 1945, kortgeleden gerestaureerd en van commentaar laten voorzien door de heer Ben van Griethuysen (zoon) en mevr. Annemarth Visser ´t Hooft. Deze verbeterde versie van de film wordt na afloop van de lezing (voor het eerst) vertoond.

De lezing en film zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Aanvang 15.00 uur in de Aula van Nieuw-Schoonoord (v/h Avondzon) aan de Hoofdstraat, hoek Hogeweg in Velp.

Voorkant omslag

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen