Start paddentrek 2015

Foto: Amfibieën

GEMEENTE RHEDEN – De vrijwilligers van de paddenwerkgroep zetten zich gezamenlijk in voor padden die in de gemeente de diverse wegen over willen steken. Het zwaartepunt van de paddentrek is aan de Harderwijkerweg te Dieren/Laag Soeren en de Middachterallee bij De Steeg/Ellecom. Vanaf half februari gaan de vrijwilligers weer op pad. Afhankelijk van het weer zal de trek tot ongeveer half april duren.

In 2014 ruim 2000 padden overgezet
In 2014 heeft de paddenwerkgroep een succesvol jaar achter de rug. Op de Harderwijkerweg tussen Dieren en Laag-Soeren zijn 1350 padden overgezet en op de Middachterallee tussen Ellecom en De Steeg zijn 920 padden overgezet.

Paddentrek
De paddentrek is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij duizenden padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijven naar het water trekken om zich voort te planten. De piek van de dagelijkse paddentrek is als het net donker is geworden, helaas is dit gelijk met de avondspits op de wegen. Hierdoor vallen er jaarlijks vele slachtoffers. De trek reageert op temperatuur en vocht.

Veiligheid
De vrijwilligers zijn uitgerust met veiligheidshesjes en hoofdlamp. Bebording kondigt de nachtelijke trek aan. En deze tijd kunt u dus ook vrijwilligers langs en op de wegen en fietspaden aantreffen.

Schermen
Langs de wegen zijn tijdelijke schermen geplaatst met ingegraven emmers. De padden die de weg over willen steken naar het voortplantingswater worden daardoor opgevangen. De emmers worden 2 x per dag gecontroleerd en de dieren aan de overkant gezet. Op de Middachterallee waar een gedeelte niet is voorzien van scherm, rapen vrijwilligers de dieren op voordat ze de weg bereiken.

Aanmelden
Tijdens de controles in 2014 waren vele positieve reacties te horen van voorbijgangers. De groep vrijwilligers groeit nog steeds en kan dat ook gebruiken (aanmelden kan via [email protected]). Niet alleen voor het overzetten, maar ook organisatorische hulp is welkom. Dagelijks worden de gegevens bijvoorbeeld ingevoerd op www.padden.nu (zoek werkgroep Rheden).

Paddentrek

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen