Informatie middag voor ouderen, thema: ‘Bewegen, waarom zou ik?!’

Foto: Innoforte

VELP – Op maandag 2 maart a.s. organiseert ‘Samen Fit’, samen met Sportbedrijf Rheden, speciaal voor ouderen een informatieve middag met als thema ‘Bewegen, waarom zou ik?!’ Dit thema past in het streven om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. De middag is van 14.30 uur tot 16.00 uur in woonzorgcentrum Oosterwolde, Middelhagenhof 1 in Velp.

Wie aandacht heeft voor lijf en leden, de spieren blijft trainen en ook de moeilijke bewegingen blijft maken, houdt het langer en gemakkelijker zelfstandig vol. Bovendien is samen bewegen ook gezellig. Tiny Hooftman, fysiotherapeut van Innoforte, stelt: ‘Het gaat er niet om dat ouderen marathons gaan lopen op hun vijfenzeventigste. Het gaat ons juist om de huis-tuin- en keukenbewegingen. Kunnen bukken om iets van de grond op te rapen. Je armen boven je hoofd kunnen brengen om de was op te hangen. Voldoende conditie hebben om een boodschap te doen en voldoende kracht om die boodschap ook mee naar huis te nemen.

Het is best schrikken hoe hard het lijf achteruit loopt als het bepaalde bewegingen niet meer hoeft te maken. En weinig ouderen zijn zich ervan bewust dat bewegen ook direct invloed heeft op je hersenfuncties. Alle bewegingen worden immers vanuit je hersenen aangestuurd.’

Om die reden is stichting Innoforte in samenwerking met oefentherapeut Jacqueline van Baars vorig jaar gestart met de ‘Samen Fit’-groep die woonzorgcentrum Oosterwolde in Velp als uitvalsbasis heeft. Inmiddels telt de groep 17 deelnemers die, vol plezier, hun wandelconditie van twee kilometer per uur verbeterd hebben tot vier kilometer per uur. De meeste deelnemers komen uit de directe omgeving van Oosterwolde. Het ligt in de bedoeling om ook vanuit de andere locaties van Innoforte te starten met beweeggroepen.

De informatieve middag heeft als doel om meer ouderen enthousiast te maken over bewegen. Er worden verschillende workshops gegeven over wat bewegen met ons lichaam doet. Het ‘boodschappenspel’ maakt helder hoe bewegen en het brein elkaar beïnvloeden. Onder begeleiding van een pianist gaan alle aanwezigen ook kort samen bewegen. Er wordt een filmpje vertoond van Professor Erik Scherder dat verduidelijkt waarom bewegen belangrijk is. De ouderen die al deelnemen aan ‘Samen Fit’ vertellen over hun eigen ervaringen en valkuilen in relatie tot de beweegnorm. Gerelateerd aan een gezonde leefstijl met bewegen, wordt ook de mogelijkheid voor gezond en gezellig eten in één van de Huizen van de Buurt van Innoforte toegelicht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen