Gelders Archief gaat met de tijd mee

Foto: Theo Jansen, rheden.nieuws.nl

ARNHEM – Het Gelders Archief gaat van maandag 2 maart tot en met vrijdag 1 mei 2015 een proef nemen met chatten voor bezoekers. Online bezoekers kunnen tijdens de proefperiode van maandag tot en met vrijdag tussen 12.00 en 16.00 via de chatfunctie op de website van het Gelders Archief hun vragen direct stellen aan een medewerker.

Chatten biedt het voordeel dat vragen van bezoekers sneller kunnen worden beantwoord dan via e-mail. Bovendien sluit chatten beter aan op de online mogelijkheden van archiefonderzoek dan telefonisch contact, bijvoorbeeld door het sturen van links. Het aantal online bezoeken (2014: meer dan 750.000), dat jaarlijks stijgt, overtreft het aantal studiezaalbezoeken (2014: minder dan 2.500), die jaarlijks dalen, ruimschoots.

Bezoekers kunnen het Gelders Archief hun vragen ook via e-mail en de telefoon blijven stellen.
Chatten past in het toekomstbeleid van het Gelders Archief waarin digitale archivering en online dienstverlening sleutelbegrippen zijn.

Veel vragen van klanten gaan bijvoorbeeld over: “Waar vind ik bepaalde informatie of een specifiek document?” of “Mag ik die historische illustratie gebruiken?”. Via de chat krijgen bezoekers sneller antwoord op deze vragen dan via e-mail.
Uit landelijk klantenonderzoek blijkt dat bezoekers van archieven het chatten zeer waarderen. Verschillende archiefdiensten die met chatdienstverlening werken, boeken positieve resultaten.

Als de resultaten van de proef gunstig uitvallen, kan het experiment worden uitgebreid. Doel is na te gaan of chatten een vaste plek in de communicatie met de bezoekers kan krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen