Twee prachtige lezingen bij Boekhandel Jansen en de Feijter in april

VELP – Bij Boekhandel Jansen & de Feijter zijn er in april twee lezingen te bezoeken.

Op donderdag 9 april Aanwijzingen voor het goede leven’ in het kader van de Maand van de Filosofie door Erik Pool. Op maandag 20 april Muzikale aardverschuivingen door Maarten Brandt – De Sacre en andere verhalen.

‘Aanwijzingen voor het goede leven’ door filosoof Erik Pool

Op 9 april is filosoof Erik Pool te gast. Van zijn hand verscheen onlangs Aanwijzingen voor het goede leven. Zijn boek biedt een optimistische visie op het bestaan.

In een hartstochtelijk pleidooi voor beoefening van de levenskunst wordt de lezer vragenderwijs verleid tot zelfonderzoek, dialoog en ontmoeting. Ken jij jezelf? Ben jij aanspreekbaar? Wat zie je in de ogen van een ander? Zorg jij goed voor jezelf? Hebben we elkaar nodig?

Erik Pool geeft te denken en zet aan tot handelen. Kan jouw leven een kunstwerk zijn? Wil je dat, heeft dat zin? Hij benut denkers als Plato, Aristoteles, Montaigne, Nietzsche, Foucault en Bieri voor onderbouwing van een ‘eigen-wijze’ bestaansethiek die uitmondt in de vraag: betekent jouw leven genoeg?

Erik Pool (1961) is schrijver, verandermanager bij de rijksoverheid en filosofisch practicus bij werkmetLef. Met zijn vrouw richtte hij La Scuola | academie voor levenskunst op. Radio 1 typeerde hem als een denker ‘die vindt dat we meer en grondiger met elkaar moeten praten over de grote vragen van het leven’.

Het thema van de Maand van de Filosofie is dit jaar ‘ongelijkheid’. Het essay van de Maand van de Filosofie Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers is van de hand van Rutger Bregman & Jesse Frederik (€4,95).

Donderdag 9 april – aanvang 20.00 uur – toegang €3,50

Muzikale aardverschuivingen door Maarten Brandt – De Sacre en andere verhalen 

Op 20 april vertelt Maarten Brandt over vier muzikale werken die de toenmalige (muziek)wereld in rep en roer brachten.

Bestond er maar een tijdmachine die ons kon terugbrengen naar de ogenblikken waarop bijvoorbeeld Beethovens Eroïca, Wagners Tristan, Stravinsky’s Sacre en Bergs Altenberglieder voor het eerst klonken. Vier muzikale aardverschuivingen, waarvan de twee laatstgenoemde hebben geresulteerd in een schandaal zonder weerga.

De wijze waarop muziek wordt ervaren is onlosmakelijk verbonden met het referentiekader waarbinnen deze klinkt. En dat was voorheen, toen deze werken werden voltooid, heel anders dan tegenwoordig. Nu worden we immers ongevraagd van alle kanten met – ook muzikale – informatie gebombardeerd, informatie die bovendien bij machte van slechts één muisklik beschikbaar is. Zo is de Sacre ondertussen zo ingeburgerd geraakt dat het twijfelachtig is of wij anno 2015 nog in staat zijn de weerbarstige en compromisloze kracht van dit stuk en andere baanbrekende composities te voelen.

Musicoloog Maarten Brandt doet op 20 april een vermetele poging de toehoorders iets te laten ondergaan van wat de luisteraars van toen moet zijn overkomen. Ook tracht hij aan te tonen dat perfectie als doel op zich evengoed een obstakel kan zijn tot die ongekende authentieke ervaring, die onze voorouders deelachtig werden, te komen. Hoe dan ook, het wordt een lezing zoals u die van Brandt bent gewend: verrassend, prikkelend en provocerend.

Maandag 20 april 2015 – aanvang 20.00 uur – entree €5,00

Voor meer informatie:
Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, 6881 ST Velp, 026-3628959, www.eenpassievoorboeken.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen