Lezing en expositie Gevonden en Bewaard in de Oude Jan in Velp

Foto: Peter de Waard, rheden.nieuws.nl

VELP – Vrijdag 10 en zondag 12 april presenteert Cultuurbedrijf RiQQ de lezing en expositie Gevonden en Bewaard in de Oude Jan in Velp. Het is de 5e van 7 locaties die in de gemeente Rheden worden aangedaan.

Gevonden en Bewaard was al te zien in Spankeren, Laag Soeren, De Steeg en Dieren. De expositie is onderdeel van het project DE PASSAGE waarmee op verschillende momenten de doorgaande weg door de gemeente Rheden in de schijnwerpers wordt gezet.

Aan de hand van ruim dertig voorwerpen komen verhalen tot leven over deze eeuwenoude en roemruchte route. De voorwerpen, allemaal langs de route gevonden, worden geëxposeerd in glazen vitrines en gaan vergezeld van opmerkelijke teksten. De objecten en verhalen zijn aangedragen door inwoners van de zes dorpen.

Ook Museum Velp heeft een aantal bijzondere voorwerpen aan de expositie in bruikleen gegeven, zoals een handvol ogenschijnlijk onbelangrijke uniformknoopjes. Deze knoopjes gaan echter vergezeld van een verhaal over een noodkerkhof voor zo’n twintig gesneuvelde

Duitse soldaten die in 1944 tijdelijk in een bosje nabij de rotonde in Velp werden begraven. In de lezing die op vrijdagavond 10 april om 19.30 u begint zal Gerrit van Middelkoop, curator van de expositie, verbanden leggen tussen de vondsten en de rijke historische achtergrond van De Passage.

De lezing wordt voorafgegaan door een miniconcert door de celliste Mirjam Mudde.

De entree bedraagt € 5.-. Zondag 12 april is de expositie te zien van 12 tot 17 uur. Entree gratis.

De weekenden daarna gaat de reizende expositie nog naar de dorpskerk in Rheden en de Nicolaaskerk in Ellecom.

2015-03-27 Dieren lezing Gevonden en bewaard 005

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen