70-jarige bevrijding herdenken in Rheden

Foto: rheden.nieuws.nl

RHEDEN – Op 16 april 2015 is het 70 jaar geleden dat de gemeente Rheden werd bevrijd. Om de oorlogsslachtoffers te herdenken en de bevrijding te vieren, wordt er op deze dag een bijeenkomst georganiseerd op de Algemene Begraafplaats Heiderust in Rheden.

Voor de herdenking/viering zijn leerlingen van alle basisscholen in de gemeente Rheden uitgenodigd. Ook de veteranen uit de gemeente Rheden zijn uitgenodigd.

Centraal op het voorplein van de begraafplaats staat een gedenknaald. Hierop staan de namen gegraveerd van de oorlogsslachtoffers uit de gemeente Rheden. Enkelen van hen liggen bij de gedenknaald begraven. Rechts van de gedenknaald bevinden zich de graven van zes geallieerde soldaten, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Deze en alle andere slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden op donderdag 16 april om 09.30 uur herdacht.

Oorlogsslachtoffers mogen niet worden vergeten. Dankzij militairen en verzetsmensen mogen wij in vrijheid leven. Velen van hen hebben hiervoor hun leven gegeven. Anderen hebben vreselijke herinneringen aan de oorlog overgehouden. Samen willen wij hen herdenken en eren.

Burgemeester Petra van Wingerden-Boers houdt een toespraak, een vertegenwoordiger van de veteranen voert het woord en leerlingen van verschillende basisscholen dragen een gedicht voor. Daarna worden er kransen gelegd en volgt een defilé langs de monumenten. Voor en na de plechtigheid speelt het Rhedens Senioren Orkest (RSO). Na de herdenking volgt een informeel samenzijn, waarbij kinderen en veteranen elkaar kunnen ontmoeten. Er is er koffie en limonade.

Gedenksteen

Rond 11.45 uur zullen schoolkinderen vervolgens het onderduikers monumentje in het dorp Rheden bezoeken. Onder het moto: verzet begint niet met grote woorden, maar met kleine daden, staan zij stil bij de gedenksteen.

Om 12.00 uur: zullen daar de klokken luiden voor Theo Hillebrand. Theo Hillebrand is een bevrijdingskind hij werd geboren op 16 april 1945.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen