IPKW sleept nominatie in de wacht voor De Gouden Piramide 2015

Foto:

ARNHEM – Industriepark Kleefse Waard (IPKW) is genomineerd voor de Gouden Piramide, de jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de (landschaps)architectuur, stedenbouw, infrastructuur en ruimtelijke ordening.

De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur & Milieu, Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en Binnenlandse Zaken en wordt sinds 2003 uitgereikt.

Voor de Gouden Piramide komen opdrachtgevers van inspirerende en vernieuwende projecten in Nederland in aanmerking, zoals gemeenten, projectontwikkelaars en woningcorporaties. De beste projecten worden beschreven in een boek en de AVROTROS zendt documentaires uit over de genomineerde opdrachtgevers en hun project in het programma Kunstuur.

Jurycommentaar “De opdrachtgever heeft een bestaand bedrijventerrein getransformeerd tot een vitale gemeenschap van bedrijven die bijdragen aan een duurzame wereld”, aldus de jury bij de bekendmaking van de nominaties. “Het project beperkt zich dan ook niet tot ruimtelijke ingrepen; het omvat tevens diverse collectieve voorzieningen en activiteiten. Het terrein is opnieuw ingericht en bij de renovatie van de gebouwen was er veel aandacht voor hun cultuurhistorische waarde.”

“Vastgoed is bij ons geen doel maar een middel. We voegen veel waarde toe, dat standhoud voor vele generaties”, vertelt Bart Schoonderbeek van Schipper Bosch, de gebiedscurator die samen met de gemeente Arnhem verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van IPKW. “De eerste stap in dit project was het opnieuw ontwikkelen en verduurzamen van het gebied en de gebouwen. Daarna zijn we de gebruikers met elkaar gaan verbinden en hebben we een community gecreëerd, waar kennisdeling centraal staat. De volgende stap is het delen van grondstoffen en energie.” Kevin Rijke, directeur van IPKW, is trots op de nominatie. “Het is fantastisch dat de visie achter IPKW wordt herkend en erkend. Wij zijn nog volop in ontwikkeling, maar de afgelopen tien jaar hebben we samen met Schipper Bosch en diverse partners al enorm veel bereikt.”

Andere genomineerden Naast IPKW ontvingen Dec Heerlijckheid Diepenheim (voorheen KunstWerk Diepenheim), Havenkwartier Deventer, Drentsche Aa gebied en Kustwerk Katwijk een nominatie. In totaal schreven 42 projecten in voor de prijs, waaronder De Hallen in Amsterdam, Rotterdam Central District, Ruimte voor de Waal in Nijmegen en de Markthal in Rotterdam. In 2013 won Volkshuisvesting Arnhem de Gouden Piramide met het project Modekwartier in de Arnhemse wijk Klarendal. Bekijk hier alle inzendingen van dit jaar. http://www.goudenpiramide.nl/gouden-piramide-2015/inschrijvingen-2015

In juni worden de genomineerde opdrachtgevers en hun projecten bezocht door de jury. Zaterdag 21 november 2015 reikt de minister de Gouden Piramide 2015 uit aan de winnaar.

IPKW werd vorig jaar al uitgeroepen tot Beste Nieuwe Bedrijventerrein van Nederland en sleepte bovendien een nominatie in de wacht voor de ‘Oscar voor gebiedsontwikkeling’, de Gulden Feniks.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen