Het weer van de komende week: Zonkracht 8: smeren of verbranden!

Foto:

REGIO – Een ruime week geleden liepen we met truien en jassen aan en zaten we ’s avonds binnen te rillen en deden de verwarming maar weer aan. Nu kondigen de weermannen en –vrouwen een warme zo niet hete periode aan.

Nederlanders zijn veel met het weer bezig, het is hollen of stilstaan
Het is niet zo gek dat Nederlanders veel met het weer bezig zijn. Binnen afzienbare tijd kan het weer sterk veranderen. Begin juni is het in De Bilt al eens 30 graden geweest, maar daarna was het gedaan met de zomerpret. De gemiddelde maandtemperatuur van juni ligt daarom ook onder normaal, 15,2 tegen gemiddeld 15,6 graden Celsius.

Spaanse hitte op bezoek
In de loop van volgende week ziet de hete lucht, die nu de hittealarmen in Spanje doet rinkelen, kans om richting het noorden te stromen. Vanaf woensdag kunnen de temperaturen stijgen richting tropische waarden van 30 graden of meer! Als we in De Bilt minimaal 5 dagen op rij 25 graden of meer scoren waarvan drie dagen 30 graden of meer, deze hoeven niet achter elkaar, dan is er sprake van een officiële hittegolf. Een hittegolf komt gemiddeld eens in de twee tot drie jaar voor in Nederland.

Droge hitte uit Spanje
Tropische hitte zal natuurlijk nooit lekker fris aanvoelen, maar de vochtigheidsgraad bepaalt of de hitte een beetje te dragen is. Gelukkig komt de warmte uit Spanje en is de vochtigheidsgraad relatief laag voor onze begrippen. De hitte zou in theorie dus best goed te verdragen moeten zijn.

Droogte
De droogte, op dit moment statistisch gezien bij de 5% droogste jaren, zal de komende week verder toenemen. Hierdoor neemt ook het gevaar voor natuurbranden toe, er is op sommige plaatsen in Nederland al een tekort van 200 millimeter, gemiddelde neerslag is ongeveer 750 millimeter per jaar.

Zonkracht 8: smeren of creperen
Volgende week stijgt niet alleen de temperatuur, maar ook de zonkracht. Vanaf dinsdag moet er rekening gehouden worden met zonkracht 8 , sterk, en ongetrainde huid verbrand al binnen een kwartier! Het is verstandig om niet te lang in de zon te liggen en regelmatig te smeren.

(Bron: weeronline.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen