Pas op voor hitsige reeën!

Foto: rheden.nieuws.nl

VELUWE – Op dit moment staan de reeën, op de Veluwe weer aan het begin van de jaarlijkse bronstijd (half juli tot eind augustus). Bij de mannetjes gieren de hormonen door het lichaam. Zij proberen de komende weken zoveel mogelijk vrouwtjes te bevruchten.

Onvoorzichtig
Tijdens de bronstperiode neemt de voorzichtigheid en schuwheid van de reeën af en nemen ze zeer veel risico door onverwacht wegen over te steken. Automobilisten zijn dus gewaarschuwd.

Paringsritueel
Voorafgaand aan de paring is een ritueel van de bok (mannetje) die de geit (vrouwtje) het hof probeert te maken en haar achterna jaagt (drijven). In deze periode zijn reeën dus eigenlijk nooit alleen. Vaak zet een geit met haar jonge kalveren, het op een lopen voor de hitsige bok.

Jonge kalveren komen er achteraan!
De jonge kalveren die dit voorjaar geboren zijn, volgen hun moeder. Automobilisten moeten dan ook extra alert zijn op deze kalveren die vaak iets later de weg oversteken dan hun hitsige voorgangers.

Advies
Het advies van alle boswachters luidt dan ook om reeën op de weg stapvoets te passeren. Zo voorkom je dierenleed en onnodige schade aan de auto. Een aanrijding met een ree levert gemiddeld een schadepost op van ruim €2000,–. De dieren verplaatsen zich doorgaans over een eigen wegennet van zogenaamde ‘wildwissels’, door het bos.

Voorzichtigheid!
Rijdt u nu regelmatig door bos- en natuurgebieden onthoud dan de plaats waar u een ree op de weg hebt waargenomen, passeer deze plaatsen het gehele jaar door met gepaste snelheid hier is de kans groot dat ze vaker zullen oversteken.

(Bron: Staatsbosbeheer)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen