De Plusbus Rheden/Rozendaal heeft weer een nieuwe stap gezet in haar dienstverlening

Foto: De Plusbus Rheden/Rozendaal

RHEDEN/ROZENDAAL – De Plusbus Rheden/Rozendaal heeft weer een nieuwe stap gezet in haar dienstverlening. Om nog beter te kunnen voldoen aan de vraag naar vervoer, is kortgeleden een derde voertuig aangeschaft.

De PLUSBUS rijdt nu met 2 rolstoelbussen en met een personenauto met verhoogde instap. Daarmee kan iedere oudere of gehandicapte inwoner van de gemeenten Rheden en Rozendaal die redelijkerwijs moeilijk of geen gebruik kan maken van het openbaar vervoer, op een passende manier worden vervoerd.

De Plusbus Rheden/Rozendaal voorziet in een steeds groeiende behoefte in de beide gemeenten. Dat blijkt duidelijk uit de cijfers van de aantallen uitgevoerde ritten. Dat waren er in de eerste acht maanden van 2014 al iets meer dan 5200, bijna 17% meer dan in dezelfde periode van het vorig jaar. De ervaring leert dat de drukste maanden nog komen.

Wanneer het groeitempo zo doorgaat, zal het totaal van 2014 met ruim 7000 ritten, in 2015 duidelijk worden overschreden en misschien wel boven 8000 uitkomen.

In de maanden januari tot en met augustus van 2014 werden bijna 700 ritten uitgevoerd met mensen die aan een rolstoel gebonden zijn. In dezelfde periode van 2015 bedroeg het aantal rolstoelgebonden klanten al ruim 1000. De dienstverlening is dus ook voor deze doelgroep flink gegroeid, meer dan evenredig zelfs.

Al met al bewijzen deze getallen dat de doelgroepen van ouderen en gehandicapten De Plusbus steeds beter weten te vinden en te waarderen. Dat geldt in toenemende mate ook voor inwoners van Dieren. Ook is de bekendheid met de dienstverlening van De Plusbus duidelijk gegroeid.

Veel gebruikers van De Plusbus zijn niet aan een rolstoel gebonden; voor hen is een rolstoelbus dus niet strikt noodzakelijk. Daarom is voor de verdere groei van de dienstverlening niet weer voor een bus gekozen, maar is een ruime personenauto aangeschaft, die een gemakkelijke hogere in- en uitstap heeft en waarin ook de vaak gebruikte rollator gemakkelijk mee kan. Deze keus drukt minder zwaar op de begroting en biedt toch evenveel comfort voor de passagiers.

De toename van de vraag naar vervoer vergt ook dat de organisatie meegroeit. Daarom is het weer gewenst om het aantal chauffeurs uit te breiden. Vooral op dinsdag en vrijdag is het goed om extra capaciteit beschikbaar te hebben. Vooral In vakanties en bij ziekte is soms gebleken dat met een wat groter aantal beschikbare chauffeurs de dienstverlening nog soepeler kan verlopen.

Voor chauffeurs is ruime rijervaring met een “gewoon” rijbewijs is strikt genomen voldoende, maar voor het rijden op een rolstoelbus is misschien nog net iets meer vaardigheid gewenst. Daarnaast is een klantvriendelijke manier van werken minstens zo belangrijk, want die bepaalt in belangrijke mate de tevredenheid die de PLUSBUS heeft opgebouwd. Het aantal klachten ligt beneden de 1% en dat moet zo blijven.

Zoals bekend wordt De Plusbus geheel georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers, die zeer gemotiveerd met elkaar werken aan deze vorm van dienstverlening voor oudere en gehandicapte inwoners van onze gemeenten.

Belangstellenden kunnen zich melden bij het Meldpunt voor Vrijwillige Thuishulp en Mantelzorg, waarmee De Plusbus nog steeds zeer nauw samenwerkt, telefonisch bereikbaar op 026-3707070. Ook op de website van De Plusbus (http://www.plusbusrhedenrozendaal.nl) staat de nodige informatie.

De Plusbus Rheden/Rozendaal

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen