Meer vluchtelingen naar gemeente Rheden? Eerst de uitgangspunten gezamenlijk bepalen!

Foto: rheden.nieuws.nl

GEMEENTE RHEDEN- Het Rijk en COA heeft aan alle gemeentes een verzoek gedaan voor extra opvang voor asielzoekers. Het College van B&W van Gemeente Rheden heeft deze aanvraag ook ontvangen en wil aan de gemeenteraad een voorstel doen met een aantal uitgangspunten. Wat zijn deze uitgangspunten waaraan voldaan moet worden om maximaal 300 extra asielzoekers te huisvesten in een regulier AZC, dat is de kern van het collegevoorstel aan de gemeenteraad.

Informatieavond op 10 november

Met dit voorstel geeft het college actief gehoor aan de oproep van het Rijk en het COA om te helpen bij het creëren van extra opvangplekken. De gemeenteraad had hierom in een eerdere motie unaniem gevraagd. Op 10 november wordt het voorstel besproken tijdens een openbare informatieavond. Bewoners mogen hierbij aanwezig zijn en zich aanmelden als inspreker, lees hierover meer op website. Op 24 november tijdens de gemeenteraadsvergadering neemt de gemeenteraad een besluit over de eventuele uitgangspunten waaraan voldaan moet worden, als de gemeente meer vluchtelingen op wil nemen.

De gemeenteraad en het college willen haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen in de vluchtelingenkwestie. Burgemeester Petra van Wingerden verwacht dat ook de bewoners van de gemeente Rheden dit met hun gevoel, net als bij het AZC te Velp, zullen omarmen en eventuele nieuwe vluchtelingen een warm welkom zullen geven.

Het college heeft in haar voorstel een aantal uitgangspunten opgesteld, hiermee wil zij aan het Rijk en het  COA kaders aangeven.

  • Alleen reguliere opvang dus geen tijdelijk/crisisopvang van bijvoorbeeld 72 uur.
  • Geen opvang in tenten of noodvoorzieningen maar enkel in stenen gebouwen.
  • Maximaal 300 nieuwe asielzoekers in de gemeente op mogelijk één locatie
  • Geen nieuwe vluchtelingen binnen een straal van 1 km van het AZC in Velp én de huisvesting voor arbeidsmigranten aan de Oversteeg in De Steeg en aan de President Kennedylaan in Velp. (in de volksmond de “Polen Hotel’s”)

De gemeente Rheden heeft zelf geen passend onroerend goed in haar bezit en wil geen leegstaande scholen, kerken of bijvoorbeeld sporthallen ter beschikking gaan stellen. Hiermee is zij dus afhankelijk van andere organisaties die onroerend goed ter beschikking willen stellen en geschikt willen maken voor langdurige opvang van vluchtelingen.

Vervolgstap na goedkeuring van de uitgangspunten
Na het raadsbesluit in november liggen er, aldus de gemeenteraad, een set uitgangspunten die door de inwoners én gemeenteraad worden gedragen. Er is daarmee is er nog GEEN sprake van een concrete locatie, in de vervolgfase wordt bekeken of, en zo ja welke locaties geschikt zijn. Dit gebeurt in nauw overleg met het COA en betreffende pandeigenaren.

Huisvesting statushouders
Naast de keuze voor een extra reguliere opvanglocatie doet de gemeente daarna nader onderzoek naar de mogelijkheden voor het huisvesten van statushouders. Statushouders zijn mensen die al langere tijd in Nederland zijn en een status hebben gekregen om in Nederland te mogen blijven wonen. Binnen gemeente Rheden zorgt bijvoorbeeld de woningstichting Vivare voor huisvesting van deze mensen/gezinnen. Dit jaar zijn er 78 personen die volgens afspraken met het Rijk, gehuisvest dienen te worden in de gemeente Rheden. Om aan de “taakstelling” van het Rijk te voldoen moet nog aan zo’n 20 nieuwe Nederlanders onderdak aangeboden worden. De gemeente Rheden verwacht te kunnen voldoen aan dit aantal dat door het Rijk bepaald is.

Klik voor de volledige stukken op de onderstaande linkjes:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen