Column De Buurtfilosoof: Ongeluk

Foto: Buurtfilosoof

Normaal gesproken zou dit een heel gewone column moeten worden, ware het niet dat ik me plotseling iets realiseerde. De laatste tijd verschijnt er wekelijks op deze nieuwssite een stukje van mijn hand en tot nu toe gaat dat redelijk goed.

Ik zit wel eens te piekeren over een passend onderwerp, maar het is toch telkens weer gelukt. Verder viel mij op dat ik de neiging heb om steeds meer tegen de deadline aan te gaan zitten; enerzijds om het spannend te maken, anderzijds omdat ik dan juist op mijn scherpst ben. Voorheen was ik dagen bezig met allerlei opzetjes, nu ga ik op de laatste avond als een speer. Deze keer echter niet.

Eerst meende ik wat leuke aanknopingspunten te bespeuren in enkele beknopte politieberichten. Tussen eind oktober en half november hebben zich maar liefst twee mishandelingen voorgedaan. Bij het ene incident was een “andere” groep jongeren betrokken en bij de tweede zaak speelde een opvallend gekleurde hond een bijrol.

Nog mooier was de snelle actie van de politie om reeds nu met spectaculaire beelden te komen van een diefstal. We zien een liefhebber van gerookte zalm in actie die in precies drie minuten zijn buit binnen heeft.

Natuurlijk was er ook nog het optreden van Sinterklaas, maar u zult er ongetwijfeld begrip voor kunnen opbrengen dat ik na het analyseren van de spannende bewegende beelden van de intocht te Velp, geheel uit het veld geslagen was.

Nu stond ik dus voor een groot dilemma. Bijgeloof vind ik zeer ongeloofwaardig, maar het feit dat sommigen weigeren om op bepaalde vrijdagen de deur uit te gaan of om angstig een nacht door te brengen in een hotelkamer met een speciaal nummer, bracht mij toch op het idee om het verschijnen van deze column in heroverweging te nemen.

Nog even kreeg ik het gewaagde idee om als afleidingsmanoeuvre aandacht te besteden aan het spectaculaire nieuws betreffende een grote en stoere stap die onlangs is gezet. Ik heb het over Stichting Stoer. Nauwkeurige bestudering van de redactionele berichten, zoals die te lezen waren in de Regiobode en op rheden.nieuws.nl, brengt mij tot de conclusie dat zij inhoudelijk precies het zelfde zijn, maar dat de opmaak van de tekst voor wat betreft het uiterlijk en de volgorde hier en daar aanmerkelijk verschillen. U kunt zich hopelijk voorstellen dat ik vervolgens een lange nacht wakker lig, terwijl ik me dan woelend afvraag hoe dergelijke stukken tot stand komen.

Dat het niet bij één slechte nacht bleef komt omdat beide media niet in staat bleken te zijn om helderheid te verschaffen rond de betekenis van Stoer. Achter het schermpje lezen we “STOER betekent dan ook: Senioren Ondersteunen Elkaar in Rheden/Rozendaal” en op het papier staat “Stoer betekent Senioren Ondersteunen Elkaar in Rheden en Rozendaal”. Waarom heet deze rechtspersoon dan niet SOERR?

Toch is dit nog niet alles. Geen woord over wat bestuurslid Kees van Heerikhuize te maken heeft met een VARA-spelletjesprogramma en waarom beide redacties niet op het idee zijn gekomen om dieper in te gaan op het verschijnsel “professioneel getrainde vrijwilligers” blijft geheel onderbelicht. We hebben hier niet letterlijk te maken met een contradictio in terminis, maar het geeft te denken.

Graag had ik wat bespiegelingen aangaande bovenstaande onderwerpen met u willen delen, maar hoe meer het moment naderde dat ik dit verhaal moest gaan prijsgeven aan het internet, des te onrustiger ik werd.

Vaak heb ik mijn bedenkingen bij de wijze waarop wij om gaan met onze taal, met name het geschreven woord. Nog pijnlijker wordt het als we het niveau beschouwen waarop we in staat zijn ordening aan te brengen in de wereld van cijfers en getallen. Helaas leven we in een tijd waarin velen letterlijk en figuurlijk niet langer in staat zijn om tot tien te tellen. Voor al deze mensen is er weinig aan de hand, maar alle anderen zou ik willen vragen om deze column als niet geschreven te beschouwen.

Mijn volgende column kan zonder problemen verschijnen, maar om alle risico’s te vermijden verzoek ik u vriendelijk doch dringend om rekening te houden met het feit dat volgende week de veertiende aan de beurt is.

De buurtfilosoof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen