Vrijwillige brandweer Dieren wordt 4e bij wedstrijden in hoofdklasse

ZETTEN/DIEREN – Het vrijwillige brandweerkorps uit Dieren was zaterdag 24 mei vertegenwoordigd tijdens de brandweerwedstrijden in Zetten één team speelde mee in de hoofdklasse en behaalde daar de een verdiende 4e prijs. De derde ploeg haalde de eerste prijs.

Het scenario in de hoofdklasse speelde zich af op een boerderij. Bij aankomst bleken er 3 slachtoffers, waaronder een jeugdig slachtoffer, allen waren onwel geworden bij werkzaamheden in een gierput. Een bekend verschijnsel wat met de grote concentratie ammoniaklucht vaker voorkomt. 
p0uocjtv0xhyqmywyzsjba8li
Één slachtoffer hing over de put heen, twee andere lagen in de put, Met een ademluchttoestelen op de rug, ging het team op redding uit. Een van de instinkers was dat er weliswaar een trap tegen de put stond, maar, deze was niet ARBO gekeurd, en mocht, omdat de eigen veiligheid boven alles gaat, niet gebruikt worden.
 
Voor het redden van de slachtoffers in de put moest versterking van een hoogwerker opgeroepen worden. Hoewel ook een van de andere deelnemende teams het kind zo snel mogelijk wilden redden, en op de schouders mee de ladder op wilde nemen, werd daarop ingegrepen: een onveilige redding. De redding moest plaatsvinden door middel van een hoogwerker. De slachtoffers die uit de put gered waren, werden aan ambulance personeel overgedragen.
https://rheden.nieuws.nl/media/kajnnbt5ywb84odwlrbb2sreq-w100-h100-c
Terwijl de slachtoffers uit de gierput werden gered, klonk elders op de boerderij een harde knal van een explosie. De eerder opgeroepen versterking ging op verkenning naar de oorzaak. In een schuur was een brand ontstaan, met een doorslag naar de bovenverdieping. Achter een (afgesloten) deur, de opslag van bestrijdingsmiddelen, giftig en brandgevaarlijk. Kort daarna nóg een harde knal. Daarna reageerde het versterkingsteam niet meer. De bevelvoerder moest zijn manschappen verdelen, om deels de slachtoffers uit de gierput te redden, maar ook om de helpende brandweerlieden te redden.
 
Een tweede team uit Dieren nam deel aan de Gewestelijke vaardigheidstoetsen in de klasse TAS-HD (TankAutoSpuit HogeDruk). Hiervan zijn helaas géén foto’s.
Een derde wedstrijdploeg van de vrijwillige brandweer in Dieren behaalde de 1e prijs tijdens de TAS-HD wedstrijden in Diepenheim. Ze gaan op 14 juni meedoen aan wedstrijden in Haren (Groningen).
Klik voor meer foto’s op de bovenste foto voor een uitgebreid fotoverslag
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
ba405ae2xloc57qkihfcuew89
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen